Ezgi ÇAPA / İstanbul, () Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu "Türkiye'de ebola virüsü hiç görülmedi. Türkiye'de yaşıyorsanız zaten endişe edecek bir şey yok. Batı Afrika'dan geldiyseniz de açık yaranızın olması lazım. Ebola solunum yoluyla bulaşmaz" dedi.
Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, olası bir ebola virüsüne karşı alınan önlemleri anlatarak "Ebola virüsünün görüldüğü bölgeden gelen uçakların yolcu listeleri, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'yla paylaşılarak, uçaktaki yolcuların takipleri 3 hafta süreyle aile hekimleri vasıtasıyla yapılıyor. Çünkü hastalığın kuluçka süresi 3 hafta. Aktarmalı yolcular zaten gidiyor, Türkiye'de kalan Türk yolcular ise takip ediliyor" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE YAŞIYORSANIZ ENDİŞE EDECEK BİR ŞEY YOK
Ebola virüsünün kesin bir tedavi yöntemi ve aşısının olmadığını hatırlatan Hatipoğlu, vatandaşların hastalık konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini ancak yersiz bir endişeye de gerek olmadığının altını çizdi. Ebola virüsünün Türkiye'de hiç görülmediğini söyleyen Hatipoğlu "Türkiye'de yaşıyorsanız zaten endişe edecek bir şey yok. Batı Afrika'dan geldiyseniz de açık yaranızın olması lazım. Ebola solunum yoluyla bulaşmaz" dedi.

2 VAKADA DA DOĞRU ADIMLAR ATILDI
Ebola şüphesiyle şu ana kadar 2 hastaya müdahale edildiğini söyleyen Hatipoğlu, her iki vaka da doğru adımların atıldığını belirtti. Nijerya'dan gelen uçakta çocuğu ile seyahat eden ve daha sonra sıtma olduğu anlaşılan kadın yolcuya doğru müdahale edildiğini söyleyen Hatipoğlu, "Nijerya'dan gelen vakanın yakın ölüm ya da hayvan teması olmamasına rağmen yine de önlem alındı. İlk vaka sıtma idi. 3 saat içinde tanısı kondu" dedi. Nijerya'dan İstanbul'a gelen THY uçağındaki İtalyan kadın yolcu da uçakta rahatsızlanmasının ardından özel sağlık önlemeleri eşliğinde Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilmişti.

Türk Hava Yolları'nın (THY) bu konuda çok deneyimli olduğunu söyleyen Hatipoğlu, şüphe duyulan bir vaka hissedildiği anda yolcunun uçağın genellikle kuyruk bölümüne alınarak diğer yolculardan ayrıldığını söyledi. Hatipoğlu, olası bir ebola şüphesinde süreci şöyle anlattı:
"Özel kıyafetler giyilerek hastaya müdahale ediliyor. Kuleye haber veriliyor. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü uçağa giderek ilk muayene uçakta yapılıyor. 112'ye haber veriliyor. Vakayı alıp Haseki Araştırma ya da Haydarpaşa Numune gibi referans hastanelere sevk ediyoruz".

SEYAHAT SAĞLIĞI HATTI 7/24 DEVREDE
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü'nün sadece ebola virüsünde değil, seyahat sağlığını ilgilendiren diğer konularda da aktif olarak çalıştığını vurgulayan Hatipoğlu, "Yurt dışına seyahat eden vatandaşlara seyahat sağlığı hizmeti sunan merkezlerimizin sayısını, 32'den 43'e çıkardık. Gidilecek ülkelerle ilgili aşıları ücretsiz yapıyoruz. Seyahat sağlığı internet sitemiz www.seyahatsagligi.gov.tr adresinden bilgileri düzenli olarak takip edebilirsiniz. Ayrıca 444 77 34 numaralı Seyahat Sağlığı Danışma Hattı da 7 gün, 24 saat gerek seyahat öncesi, gerekse seyahat sırasında sağlık danışmanlığı hizmeti veriyor"