Tolga YILDIRIM / ANTALYA, () - TÜRK Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Vahap Tuncer, Türkiye'de her gün ortalama 176 iş kazasında 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 kişinin de iş göremez hale geldiğini belirterek, "Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada" dedi.
TMMOB Antalya İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Vahap Tuncer, 3 Mart İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Elektrik Mühendisleri Odası'ndaki toplantıya TMOOB'ye bağlı oda başkanları da katıldı. Toplantıda konuşan Tuncer, 3 Mart 1992'de Zonguldak Kozlu'da meydana gelen ve 263 madencinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından 3 Mart'ın İş Cinayetlerine Karşı Mücadele Günü olarak kabul edildiğini belirtti.
DÜNYADA 15 SANİYEDE BİR ÖLÜM
Tuncer, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada iş kazaları ya da meslek hastalığı nedeniyle günde 6 bin 300 işçinin hayatını kaybettiğine dikkati çekti. Dünyada her 15 saniyede bir işçinin iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Tuncer, yılda yaklaşık 360 bin kişinin iş kazası, 1 milyon 950 bin kişinin ise meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiğini dile getirdi. Tuncer, "Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır. Her yıl çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde zehirli maddelerden dolayı 651 bin kişi yaşamını yitirmektedir" diye konuştu.
TÜRKİYE'DE GÜNDE 176 İŞ KAZASI
Türkiye'deki iş kazalarıyla ilgili verileri de 'oldukça vahim' diye niteleyen Tuncer şunları söyledi:
"Ülkemizde her gün ortalama 176 iş kazası olmakta, 3 emekçi yaşamını kaybetmekte ve 5 emekçi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir. Bu nedenle ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda, ölümlü iş kazalarında ise Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır." 
'ÖNCE İNSAN ÖNCE SAĞLIK'
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, iş kazaları sorununun merkezine inen ve ona göre çözümler üreten bir yasa olmadığını savunan Tuncer, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş cinayetleri ile ölümlerin arttığını söyledi. İş cinayetlerinin, iş kazalarının önüne geçilebilmesi için iş yerlerinde 'önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği' anlayışının yerleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Tuncer, iş yerinde gerekli tedbiri almayan işvereni, yasal düzenlemeyi yapmayan bakanlığı cinayetlerin sorumlusu olarak gösterdi.

TY(HA/COŞ) (FOTOĞRAFLI)