Ergün AYAZ- Orhan UZUN/ İZMİT(Kocaeli),()-DÜNYA Arı Günü etkinlikleri kapsamında Kocaeli Metoroloji Müdürlüğü'nde ballı bitkiler parkı açıldı. Kocaeli Metoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz Türkiye'nin arıcılık açısından bir cennet olduğunu,  ballı bitki dikimi yaygınlaştırıldığı taktirde gerçek bal üretiminin artacağını ve merdiven altında sahte bal üretiminin son bulacağını söyledi.
Kocaeli Metoroloji Müdürlüğü'ndeki arı otu, kekik, lavantanın da aralarında bulunduğu ballı bitkiler parkı açılışına Kocaeli Metoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Kocaeli Arıcılar Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz, Kocaeli Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Nil Pembeözer, Yrd.Doç. Dr. Halil Samet ile Tıbbi ve Kocaeli Üniversitesi Gıda ve Tarım Meslek Yüksek Aromatik Bitkiler Bölümü öğrencileri katıldı. 
'TÜRKİYE ARICILIK AÇISINDAN BİR CENNET'
Dünyada ballı bitkilerin yüzde 75'inin Türkiye'de bulunduğunu söyleyen Kocaeli Metoroloji Müdürü Sefer Kaçmaz konuşmasına söyle devam etti:
"Ülkemizde yağmurlu, sisli havalarda bal yapan arı ırkı var. Bu ülkemizde bilinmiyor. Ayrıca ülkemizde 1.6 milyon hektar orman merası var. Bu mera atıl alanda. Bu alanın arı popülasyonunu arttırmak için arı otu, kekik, lavanta türü bitkilerle donatılması gerekiyor. Türkiye arıcılık için bir cennet. Dünya'da ballı bitkilerin yüzde 75'i Türkiyede bulunuyor." 
'MERDİVEN ALTI ÜRETİMİ BALLARDAN KURTULMAK MÜMKÜN'
Ballı bitkiler yaygınlaştırıldığı taktirde sahte ballardan kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Kaçmaz konuşmasına söyle sürdürdü: 
"Ülkemizde 12 saat gündüz, 12 saat gece olan ender bir ülke. Bu kadar imkanlara sahip olan ülke olmasına rağmen aynı zamanda çok az bal üreten bir ülkeyiz. Merdiven altında yapılan sahte ballardan kurtulmak için arı otu, kekik, lavanta türü bu bitkilerin yaygınlaştırılması gerekiyor. Verimi arttıracak bir bitki türü. Bu bitkiler ekilince katkısız gerçek bal yiyecek vatandaşlarımız. Bakanlığımız her ilde bal ormanları kuruyor. Bizde bahçemizde bunu anlatmak için bitkiler ekerek küçük bir ballı bitki parkı yaptık. Bu parkımızı balcılık yapan üreticilerimizi davet ederek ballı bitkilerin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız." 

EA,OU(MB/AAA) (FOTOĞRAFLI)