Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, () - TÜRK-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şu anki ve daha önceki bakanlar kurulu ile meclisin işveren ağırlıklı olduğunu belirterek yeni bakanlar kurulunda 2-3 işçi ağırlıklı bakan olmasını arzuladıklarını söyledi.
Afyonkarahisar'da Türk-İş'e bağlı sendikaları ziyaret eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, il temsilciliğinde düzenlediği basın toplantısında, ülke ve çalışma hayatının gündemindeki konuları değerlendirdi. Başbakan adayı Ahmet Davutoğlu'nun ülkeye hayırlı olmasını dileyen Atalay, "Bundan evvel de şimdi de bakanlar kurulu veya meclis yapısı işveren ağırlıklı oldu. Talebim ve arzum, işçi ağırlıklı 2- 3 bakanın kabinede yer alması. Böylesi bir durum bizi de mutlu eder" dedi.
'SEÇİM YORGUNUYUZ'
Son bir yıldır ülkenin seçimlerle yorulduğunu kaydeden Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"30 Mart'ta belediye seçimi, 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanlığı seçimi. Bu seçimleri sık sık konuşurken, çiftçinin sorunu, dar ve sabit gelirlinin sorunu, işsizin sorunu, çalışanların sorunu ikinci plana atılıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimini konuştuk, ondan evvel belediye seçimlerini konuştuk. Şimdi parti seçimlerini, başbakan seçimlerini konuşuyoruz. İnşallah bu süreç de hayırlısıyla biter, ülke kendi gündemine oturur; biz de sıkıntı ve taleplerimizi rahat bir şekilde anlatma imkanı buluruz."
TORBA YASA, 28 AĞUSTOS'TAN SONRA
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le bir araya geldiklerini, taşeron işçiler lehinde bir dizi düzenleme içeren Torba Yasa'nın bir an önce yürürlüğe girmesini istediklerini anlatan Atalay, "Torba Yasa son 2 aydır ülkenin gündeminde. Torba Yasa'da 13 Mayıs'ta Soma'daki iş cinayetinden dolayı çalışma hayatıyla ilgili maddeler var, taşeronla alakalı bizim talep ettiğimiz maddeler var. Bir an evvel bu yasaların çıkması gerekiyor. Sayın Bakan, 28 Ağustos'tan sonra bu konuyu gündeme alacaklarını söyledi" diye konuştu.
MADENDE ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİLMELİ
13 Mayıs'ta Soma'da meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği kömür madeni kazasını da hatırlatan Atalay, maden sektöründe özelleştirmenin önüne geçilmesini istedi. Atalay, şöyle devam etti:
"Soma'da ülkeyi idare edenler de sendikacılar da şapkayı önüne koymak zorunda. 301 arkadaşımız bedel ödedi. İhmal var mı her türlü ihmal var. Bu işin ana sorumluluğu Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, bu ihaleyi verenlerde. Orada arkadaşlarımız göz göre göre iş cinayetine kurban gitti. Oradaki arkadaşlarımızın da sorumlulukları var mı var. Ama sorumluluk sırasının sonunda. Daha bilimsel çalışmalar yapıp bu kazaların önüne geçmek gerekiyor. Bu ağır yıpratıcı işlerle ilgili özelleşmeyen yer kalmadı. Elimizde Yatağan, Yeniköy, Kemerköy kaldı. Yatağan için verilen fiyat, oradaki lojmanların, limanın, işletmenin beşte 1'i bile değil. Biz bu uyarımızı yaptık ama Yatağan Termik Santrali özelleştirildi. Sırada Yeniköy ve Kemerköy var. Bir daha iş cinayeti olmaması için hükümet buna mani olmak durumunda. Bundan vazgeçmek durumunda."
'SENDİKANI DEĞİŞTİR' BASKISI
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 12 yıllık iktidarında bazı işkollarında işçilerin sendika değiştirmesi için baskı oluşturulduğunu iddia eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Örgütlenme ve onun önündeki engeller, çalışma hayatının sorunu. 12 milyona yakın sendikalı var, bunlardan 1 milyon 100 bini sendikalı. Son 12 yıldır Ak Parti bunu yapmaya devam ediyor. İşçinin sendikasını değiştirmesi için baskı yapılıyor. Taşeron, bu ülkenin ayıbı. İşçileri kimse tehdit etmesin, işçi gitsin istediği sendikaya üye olsun" dedi.

FOTOĞRAFLI