Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - TÜRK Deniz Havacılığı'nın kuruluşunun 100'üncü yıldönümü kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İzmit Cengiz Topel Havaalanı'nda bulunan Deniz Hava Komutanlığı'nda 'İki mavide bir asır' adı altında tanıtım gerçekleştirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Donanma Komutanı ve NATO Deniz Hava Komutanının da katıldığı tanıtımda deniz havacılığında kullanılan uçak ve helikopterler büyük ilgi çekti.
'İki Mavide Bir Asır' adlı tanıtım etkinliğine Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun yanı sıra Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, NATO Deniz Hava Komutanı Tuğamiral Thomas J. Ernst, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 13 farklı ülkeden 33 amiral, Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve askeri erkan katıldı.
Açış konuşmasını yapan Deniz Hava Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Türk deniz havacılığının bir asrı geride bıraktığını belirterek, 1914 yılında temelleri atılan deniz havacılığının oluşturulmasında Türk halkının büyük rol oynadığını, bugün ulaştığı seviyeyle de dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Türk havacılığının ilk motorlu uçağının 1911 yılında başarıyla gökyüzünde uçtuğunu da belirten Üstem, "Türk Havacılığı, 1909-1912 yılları arasında havacılık teşkilatlarını kuran ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Avusturya ve Rusya ile aynı dönemde gökyüzünde ay yıldızlı kanatlarını çırpmaya başlamıştır" dedi.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu da konuşmasında, bu yılın, hem Türk Deniz Havacılığının kuruluşunun 100'üncü yılı, hem ilk Türk Deniz Havacısı olan Şehit Pilot Çarkçı Yüzbaşı Mehmet Fethi Bey’in ölümünün 100'üncü yılı olduğunu hatırlattı. Oramiral Bostanoğlu, Türk Deniz Havacılığı'nın Cumhuriyet'in 100'üncü Yılının kutlanacağı 2023 yılında daha da yükselmiş olacağını belirttiği "İki mavide bir asrı devirdiğimiz 100'üncü yılımızda, bu vatanı bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk’ü, gazi ve şehitlerimizi, ebediyete ulaşmış görev arkadaşlarımızı rahmet ve şükranla anıyoruz” diye konuştu. Konuşmaların ardından Türk Deniz Havacılığı’nın 100 yıllık tarihini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.
DENİZ HAVACILIĞI PANELİ
Deniz Hava Komutanlığı'nda daha sonra  ‘Türk Deniz Havacılığının Doğuşu’, ‘Osmanlı Döneminde Türk Alman Deniz Hava İşbirliği’, ‘Milli Mücadele ve Cumhuriyet Dönemi Deniz Hava Faaliyetleri (1918-1998), ‘Anılarla İkinci Doğuş (1968-1998), ‘Uluslararası Stratejide Deniz Hava Günü’ konularını içeren bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Hava Harp Akademisi öğretim üyesi Bülent Yılmazer, Uluslararası İlişkiler Dergisi yönetici editörü Serhat Güvenç, emekli Tuğamiral Haluk Sayın ve Almanya Nordhotz Deniz Hava Komutanlığından Albay Captain Defletsen katıldı.
Daha sonra Türk Deniz Havacılığının 100 yıllık tarihine ait obje ve fotoğrafların yer aldığı sergi gezildi. Deniz Hava Komutanlığı envanterine ait uçaklar, helikopterler ve diğer hava unsurları da etkinlik kapsamında havalanarak gösteri uçuşu gerçekleştirdi.

FOTOĞRAFLI