GENEL Cerrahi Profesörü Ali Doğan Bozdağ'ın, hemoroid ameliyatlarını cerrah ve hasta açısından kolaylaştıran buluşu 'videoaneskop' adlı cihazı, patent yolculuğunda mutlu sona ulaştı. Türkiye, Avrupa ve Çin'den sonra Amerika ve Japonya'nın da 'buluş' kabul ettiği cihazın 'Üçlü patent' alma başarısı gösterdiğini belirten Prof. Dr. Bozdağ, “Ülkemizde şimdiye dek alınan üçlü patent sayısı 35 civarında, ne mutlu ki videoanoskop da bunlardan biri oldu. Gururluyuz" dedi.
Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ, İzmir'de Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3'üncü Genel Cerrahi Servisi'nde görev yaparken 2007 yılında hemoroid ameliyatlarında sıkıntı yaratan kese ağzı dikişini kolaylaştırmak amacıyla bir cihaz geliştirdi. Bozdağ, zımbalı hemoroid ameliyatında hastalara uygulanacak çevre dikişinin ideal yerden yapılmasını sağlayan, hastaların operasyon sonrasını da daha konforlu geçirmesini, işe erken dönmesini sağlayan 'videoanoskop' adını verdiği cihazı 'buluş' olarak tıp dünyasına sundu. Bozdağ, videoanoskop cihazının 'medikal buluş' olarak tıp dünyasınca kabul görmesi, üretime geçilip meslektaşlarınca kullanılması yolunda bilim arenasında bir mücadeleye girdi. Bilimsel kongreler, yarışmalar dahil pek çok mecrada buluşunu tanıtan Prof. Dr. Bozdağ, 2007'de başlayan mücadelesinin birkaç ay önce başarıyla tamamlanıp, 'triadik patent- üçlü patent'le taçlandığını söyledi.
TÜRKİYE'NİN ALDIĞI ÜÇLÜ PATENT SAYISI 35 CİVARINDA
Halen Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ali Doğan Bozdağ, şunları söyledi:
“Videoanoskop cihazına ilk ulusal bilimsel ödül 2007'de Adana'dan, yine aynı yıl ilk uluslararası bilimsel ödülü Japonya'dan gelmişti. Cihaza, 2009 ve 2010 yıllarında Türkiye ve Avrupa'dan patent alınmıştı, bir yıl sonra Çin de araştırmaları sonucunda buluş olduğunu kabul etti ve patenti verdi. ABD ve Japonya da Çin gibi kendi araştırmalarını yapıp onun sonucunda karar veren ülkeler, bu nedenle daha uzun ve çetin bir süreçten geçmemiz gerekti. Tekrar tekrar incelediler, sorular sordular, her türlü sorularına yanıt verip bilgi ve doküman gönderdik. Yeni bilgi ve belgeler istediler, onları da tamamlayıp gönderdik, hatta Japonya'ya ameliyat videosunu bile gönderdik. Sonunda 2013'ün sonlarına doğru her iki ülke de videoanoskopun buluş olduğunu kabul etti ve patenti verdi. Böylece buluşumuz, dünyanın alması en zor ve en güçlü patentini almış oldu. Üçlü patent ya da triadik patent denilen bu patenti Avrupa Birliği ülkeleri gelişmişlik kriterlerinden biri olarak kabul ediyor. Ülkemizde şimdiye dek alınan üçlü patent sayısı 35 civarında, ne mutlu ki videoanoskop da bunlardan biri oldu. Gururla söylemek gerekirse videoanoskop Türkiye'de üretildi ve dünya cerrahisinin hizmetine sunuldu. Böylece videoanoskop üzerine düşen bütün görevleri eksiksiz olarak tamamlamış oldu."
Öte yandan Prof. Dr. Bozdağ, videoanoskop dışında gerek tek başına, gerek de diğer bilim insanlarıyla birlikte yaptıkları çalışmalara aldıkları patent sayısının 10'u geçtiğini söyledi. Bozdağ, “Bunların bir kısmı Adnan Menderes Üniversitesi ve Ege Üniversitesi'ne bağışlandı. Atatürk'ün işaret ettiği şekilde gelişmiş medeniyetler düzeyine erişmek için elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.

(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)

--- KUTU ---
ÜÇLÜ PATENT
Dünyanın en büyük üç patent ofisi olan Avrupa Patent Ofisi, Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi ile Japon Patent Ofisi tarafından kayıt altına alınmış patentler 'üçlü patent' (triadic patent) olarak adlandırılır. Bu patent ofislerinin üçünden birden patent almanın hem çok zor, hem de çok masraflı olması nedeniyle üçlü patentlerin ticari değerlerinin yüksek olduğu kabul edilir. Bu sebeple üçlü patent sayısı, bir ülkenin inovasyon performansının değerlendirilmesinde kullanılan önemli göstergelerden biridir.
--- KUTU ---
2013 OECD RAPORUNA GÖRE ÜLKELERİN SAHİP OLDUĞU ÜÇLÜ PATENT SAYILARI:
Japonya: 15.713
ABD: 14.022
Almanya: 5.726
Fransa: 2.465
İngiltere: 1.596
İsveç: 881
Norveç: 867
İsviçre: 857
İtalya: 715
Finlandiya: 366
Rusya: 72
Brezilya: 63
Türkiye: 35
Meksika: 14
Yunanistan: 10