DÜNYANIN önde gelen turizm ülkeleri arasında yapılan bir araştırmaya göre, turizm sektöründe çalışan yabancıların toplam yabancılar içindeki oranının en düşük olduğu ülke Türkiye. 70 bine yakın yabancı istihdam olduğu tahmin edilen sektörde, bir o kadar da kaçak olduğu düşünülüyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu'nca (TUROFED) hazırlanan turizm raporunda, turizm sektörünün önde gelen ülkelerinde çalışan yabancıların toplam yabancılar içindeki payı açıklandı. Raporda yer verilen araştırmada toplam 21 ülke baz alındı.
Turizmde dünya devi İspanya'da otel, seyahat acentesi, havayolu, bar ve restoranlar gibi farklı kesimleri içeren sektörde çalışan yabancı işçiler, ülkedeki toplam yabancıların yüzde 16,15'ini oluşturuyor. Bu oranla İspanya ilk sırada yer alıyor. İspanya'yı birbirine yakın oranlarla Avusturya, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin takip ettiği listede Türkiye yüzde 4,68 oranıyla son sırada bulunuyor.
TOPLAM YABANCILAR İÇİNDE SEKTÖR ÇALIŞANLARI
Turizmde çalışan yabancıların toplam yabancılar içindeki payına göre sıralama şöyle:
"İspanya yüzde 16.15, Avusturya yüzde 12.12, Yunanistan yüzde 12.07, İrlanda yüzde 11.70, Portekiz 10.54, ABD 10.50, İngiltere 9.18, Almanya 8.83, İtalya 8.80, Finlandiya 8.49, Belçika 8.21, İsviçre 7.72, Danimarka 7.51, İsveç 7.21, Fransa 6.97, Hollanda 6.79, Norveç 6.78, Lüksemburg 5.85, Macaristan 5.65, Çek Cumhuriyeti 5.60 ve Türkiye 4.68."
TÜRKİYE'DE SAYI 70 BİNE YAKIN
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye'de turizm sektöründe çalışan yabancılara bakıldığında, gelen müşteri yoğunluğuna göre Rus, Alman ve İngilizlerin öne çıktığını söyledi. Yabancı istihdamındaki tek konunun dil olduğuna işaret eden Osman Ayık, "Eğer lisanla ilgili elamanınız yoksa vereceğiniz hizmette sıkıntılar yaşarsınız. Elbette evrensel dil var ama bize çok farklı milletlerden insanlar geldiği için Çince, Polonyaca gibi lisanlara da ihtiyaç duyuluyor. Bu tür ziyaretçilere kendi dilleriyle hizmet verdiğinizde çok ciddi olumlu etki yaratıyor. Bu bakımdan bakıldığında sektörde yabancı eleman çalıştırma zorunluluğu var zaten" dedi.
Türkiye'de sektörde çalışan yabancı sayısının 60-70 bin civarında olduğunu belirten Osman Ayık, yabancı çalıştırma iznin zor olması gibi nedenlerle bir bu kadar da kaçak çalışan olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.