Mustafa SARIİPEK/MARMARİS(Muğla), () - MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’ne bağlı Osmaniye Köyü’nde, iki maden arama ruhsatının yürürlükte olduğunu öğrenen çevreciler, “Turizmle, maden bir arada olmaz” diyerek, tepki gösterdi. Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, “Cennette maden olmaz. Bölge halkı tedirgin. Utanmasalar, Anıtkabir’in altında bile maden arayacaklar” diyerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı istifaya davet etti.
Aldığı bir duyum üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptığı yazışmanın ardından kendine gönderilen 31 Ocak 2014 tarihli cevap yazısında, Osmaniye Köyü’ne 3.9 kilometre mesafede T.Ö. adına manganez ve kalker arama ruhsatı verildiğini öğrendiğini belirten Filiz Ersan, “Kendi araştırmalarım sonucu da şirketin yakında faaliyetine başlama düşüncesinde olduğunu öğrendim. Ne yazık ki Marmaris işgal altında. Marmaris’in bütün doğal kaynaklarının içinde 42 yerde maden arama ruhsatı var. Marmaris parsel parsel işgal altında. 2005 Maden Yasası’nın adına “İhanet Yasası' dedik. 2008 yılındaki ek yasayla resmen cinayet işlenmeye başlandığı için bunun adını da “Cinayet Yasası' koyduk. Maalesef politikalar, rant ekseni üzerinde yanlış ve acele karar alıyor. Bu kararlar üzerine her yerde maden aramaya başladılar. Cennette maden olmaz. Bölge halkı tedirgin. Neredeyse Anıtkabir’in bile altında maden arayacaklar” dedi.
“YENİ İZNİ İPTAL ETTİRECEĞİZ”
Daha önce üç ayrı maden çıkarma şirketiyle sürdürdükleri savaşı da hatırlatan Ersan, “Marmaris, adı dünyada turizm üzerine tescillemiş bir yer. Denizi, doğası bütün güzellikleriyle feda edilemez. Burası arıların koloni halinde gezdiği yaşam havzası. Kızılçam ormanlarımız var. En güzel habitat ve bio çeşitlilik var. İlk olarak turizmin merkezi olan İçmeler’de bir otele 17 metre uzaklıktan ardından da Osmaniye Köyü’nde yerleşim merkezi ve turizm çevresinde yeni bir manganez arama çalışması başlatıldı. Bunları mahkeme kararlarıyla durdurduk. Sonra Hisarönü ve Değirmenyanı’nda krom çıkartıldı. Çöplükte, metan gazının olduğu yerde buna cesaret ettiler. Şimdi de İçmeler Beldesi Asparan Mevkisi’yle Osmaniye Köyü arasında önceden izni olan bir şirketin ruhsatı yenilendi. Bakanlıktan gelen yazıyla bunun yürürlükte olduğu açıklanıyor. Bu iznin iptali için de mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Ersan, istifaya davet ettiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a ise, “Türkiye’de çam balı üretiminin yüzde 70'i Muğla’da. Bunun da yüzde 30'u Marmaris’te gerçekleştiriliyor. Maden ocaklarının çıkarttığı toz, Basra Ormanları’nı mahvedecek. Osmaniye köyündeki yaşanacak bu yeni felaketi önlemediğiniz taktirde biz size ya 'iptal' ya da 'istifa' diyeceğiz. Burayı Ankara’ya kurban etmeyeceğiz. Elinizi Marmaris’in yakasından çekin artık” diye seslendi.

MS(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)