Seyfi GÜL/FOÇA (İzmir), () - İZMİR'in turistik ilçesi Foça'nın bir süre önce mahalleye dönüştürülen Ilıpınar Köyü ve çevresine gelişigüzel dökülen tavuk gübreleri yöreyi yaşanmaz hale getirirken, irili- ufaklı çok sayıda işletme sinek ve kokudan iflas aşamasına geldi. Yöredekilerin ve işletme sahiplerinin şikayetlerine ilişkin caydırıcı olmayan cezalar sonuçsuz kalırken Gerenköy-Ilıpınar-Kozbeyli arasındaki bölge halk arasında üç mahallanin baş haflerinden oluşturulan 'GIK Sinek Üçgeni' olarak anılmaya başladı.
İzmir-Çanakkale Karayolundan Foça yönüne saptıktan sonraki yaklaşık 16 kilometrelik yolun iki yanında yeşillikler içinde, tek katlı ve genellikle taş ve ahşap yapılı çok sayıda otel, motel, lokanta, kahvaltı bahçesi, kır evleri, kır düğün bahçeleri, gazinolar, restoranlar bulunuyor. Yörede çoğunda müşterinin dalından koparıp yediği sebze meyve bahçeleri, çocuklar için çim oyun alanları ve yine onlar için mini hayvanat bahçeleri bulunuyor. Konuklara yörede yetişen ürünler ve bunlardan yapılmış yemekleri sunuluyor.
Yaz mevsimi dışında, hafta sonları ve tatil günleri de tam kapasite doluluk oranlarına ulaştıkları gibi müşterilerin büyük kısmını günü tamamlamak için Foça ve Yenifoça'ya uğurladıkları için ilçe turizmini hareketlendiren bir özellik taşıyor.
Bazıları yan birimlerinde zeytin, zeytinyağı, şarap, reçel, meyve şurupları ve özel lezzetler ürettikleri için özel olarak düzenlenen kültür turlarına ev sahipliği yapıyor. Bölge, grup halinde seyahat eden bisiklet, motosiklet ve özel nitelikli araç tutkunlarının nefes aldıkları istasyonlar olarak ta işlev görüyor. İzmir'in doğallığını korumaya direnen bu cennet köşesi, bir süredir yörede kurulu olan iri ufaklı 22 tavuk çiftliğinden bazılarının gübrelerini yakın mesafelerdeki boş hazine arazileri ile sahiplenilmeyen boş tarlalara dökmesiyle, bölgede yaşayanların ve işletme sahiplerinin cehennemi olmaya başladı. Gübre yığınlarının kokusu ve milyonlarca kara sinek açık alanları oturulmaz kılarken ev ve tesislerin içinde bile sıkıntı çekiliyor.
İşletme sahiplerinden Özgür Ayyüzlü, birkaç yıldan bu yana süregelen sorunun tahammül edilemez boyutlara ulaştığını, en küçük yerel birimden, Başbakanlığa kadar sorunu çözecek her makamdan çözüm beklediklerini söyledi. Ayyüzlü, bölgede faaliyet gösteren tüm işletme sahiplerinin ortak imzasıyla bugüne kadar İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Menemen, Aliağa ve Foça Belediye Başkanlıkları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Menemen, Aliağa ve Foça İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İlçe Sağlık Müdürlüğüi başta olmak üzere başvurmadık yer bırakmadıklarını, tespitler yapıldığını anlattı. Verilen ihtar ve cezaların etkili olmadığını belirten Ayyüzlü, maddi zararların yanı sıra yetkililerin yakın zamanda yaşanabilecek büyük sağlık sorunları tehlikesini göz önüne almasını istedi. Özgür Ayyüzlü, şöyle dedi;
"Burada bir doğa katliamı var. Gübre dökülen orman arazilerinde ağaçlar kuruyor. Yer altı suları kirleniyor. Atıklar Gediz nehrine de karışıyor. Müşterilerimiz dinlenmek ve iyi bir gün geçirmek amacıyla uzak mesafelerden çoluk çocuk geliyorlar. Öyleki bazı yoğun dönemlerde, biz siparişleri hazırlamaya çalışırken sinek yüzünden tesisimizi terkedenler oluyor. İşletme sahipleri olarak bir taraftan iflas korkusundayız. Diğer taraftan burada yaşayanlar olarak büyük sıkıntı içindeyiz." 
Maliyet hesabı yapan tavuk çiftliği sahiplerinin sinek ürememesi için hayvan yemlerine katmaları gereken ilacı kullanmadıklarını, prosedüre uygun olarak gübreleri götürmeleri gereken işleme tesislerine de götürmediklerini iddia eden Ayyüzlü, acil çözüm beklediklerini ekledi.
Bölgede işletmesi bulunan Foça Esnaf ve Sanatkarlar Odası eski başkanı Günal Menemenli de tavuk ve hayvan çiftliklerinin atık ve gübreleri arazilere sorumsuzca attığını belirterek, "Yetkililer yaptığımız şikayetlerle adeta dalga geçer gibi, işletmelere 'Yakın zamanda gübrelerinizi atıklarınızı kaldırın' diye uyarıda bulunuyor. Mahalle karasinek ve pis koku istilası altında. Sahip çıkanımız yok" diye konuştu.
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yöredeki bir tavuk çiftliğine gübresini gelişi güzel bir alana döktüğü tespit edilince 40 bin TL cezası kesildiği öğrenildi. Foça Belediyesi'nin buradaki tavuk çiftliklerini gübrelerini gelişi güzel yerlede dökmemeleri konusunda uyarıp, aksi takdirde Kabahatlar Kanunu'na göre 186 lira para cezası kesileceğini bildirdiği kaydedildi.

SG(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)