ADALET Bakanlığı'nın, Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki, turizm gelişim bölgesi ilan edilen Taşburun Mevkisi ile Akköy Mahallesi arasındaki bölgede kalan Hazine'ye ait deniz manzaralı 4 bin dönümlük arazisinin açık cezaevi yapılmak üzere Maliye Bakanlığı'ndan tahsisini istediği ortaya çıktı.
Adalet Bakanlığı, zeytincilik ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Aydın'da yapılması planlanan ve mahkumların üretime katkı sunabildiği açık cezaevi projesi için turistik ilçe Didim'i seçti. Denize yaklaşık 3 kilometre mesafedeki hakim bir tepede bulunan 1662 parseldeki tamamı 9 bin 700 dönümlük arazinin 4 bin dönümlük bölümüne yapılması düşünelen açık cezaevinin arazi tahsisi için Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü harekete geçti. Büyük bir gizlilik içinde yürütülmesine rağmen Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden arazinin tahsisin talep edildiğinin duyulması, ilçede şaşkınlıkla karşılandı. Beş yıldız otel yapılması için tahsis alanlarının da bulunduğu aynı bölgeye yapılması düşülen cezaevine karşı sivil toplum kuruluşlarının da imza kampanyası başlatmak üzere harekete geçtiği bildirildi.
KAYMAKAM EMİROĞLU DOĞRULADI
Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Didim Mal Müdürlüğü'ne gerekli iznin verilmesi ve işlemlerin yapılmasına yönelik yazışmaların olduğunu doğruladı. Bakanlıklarla yazışmaların yapıldığını ve olumlu görüşlerin alındığını belirten Kaymakam Emiroğlu, "Didim'e Cezaevi yapılması konusu yaklaşık 1.5 yıldır gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumlardan olumlu görüş alındı" dedi. Kaymakam Emiroğlu, arazinin tahsisi halinde Adalet Bakanlığı'nın da kendi bütçesi ile açık cezaevini inşa edebileceğini de söyledi.
Didim Belediye Başkanı CHP'li Deniz Atabay ise Didim'in bir turizm bölgesi olduğunu, cezaevi ile turizmi bir arada anılamayacağını ifade edip, "Gereken incelemeleri yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla irtibat halindeyiz. Araştırmalarımız sonucunda bir karara varıp, tavrımızı ortaya koyacağız" dedi.

BY(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)