MUĞLA’da 4 yıl önce, dönemin valisi Ahmet Altıparmak tarafından turizm sektöründe yaşanan olumsuzlukları önlemek amacıyla kurulan 'Alo 179' Çağrı ve Danışma Merkezi'ne, yılbaşından bu yana 942 şikayetin geldiği bildirildi. Şikayetleri gürültü, çevre- deniz kirliliği ve işletmelerde yaşanan sorunlar oluşturdu.
Turizm sektörüne sunulan hizmet kalitesinin artırılması ve turist şikayetlerinin en kısa sürede değerlendirilmesi amacıyla 2009 yılının Mayıs ayında başlatılan uygulamayla kurulan çağrı merkezi bu yılki turizm sezonunda da çalışmalarına devam etti.
Valilik tarafından uygulanan ve yabancı dil bilen 5 personelin görev yaptığı Alo 179 Çağrı ve Danışma Merkezi’ne, Muğla Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre bu yıl turizm sezonunda 940 şikayet geldi.
İngilizce, Fransızca ve Almanca bilen personelin üç vardiya halinde çalıştığı çağrı ve danışma merkezine gelen şikayetlerin 254’ünü gürültü, 137’sinin çevre- deniz kirliliği, 123’ün işletmelerde yaşanan sorunlar, 33’ün de hanutçuluktan olduğu belirtildi. Diğer 393 şikayet arasında servis hizmet alanlarının yeterince temiz olmaması, fiyatlar konusunda dengesizlik ve haksız kazanç sağlanması, düşük hizmet kalitesi gibi sorunlar yer aldı. Merkeze gelen şikayetler kayda alınıp, o bölgedeki zabıta ekiplerine bildirilerek sorunun giderilmesi sağlandı. Kurallara uymayanlara ise para cezaları kesildi.
Alo 179 Çağrı ve Danışma Merkezi’ne gürültü, çevre ve deniz kirliliği ile hanutçuluk dışında şu şikayetler geldi:
"Kalitesiz davranışlar, düzeysiz dil kullanımı ve hatta küfür edilerek konuşulması, Türk erkeklerinin düzeysiz yaklaşımları, aşırı el teması ve ısrar, tuvalet dahil çevrenin ve servis hizmet alanlarının yeterince temiz olmaması, fiyatlar konusunda dengesizlik bulunması ve haksız kazanç sağlanması, düşük hizmet kalitesi, eğlence sonrasında alkollü turistlerin konaklama yerlerine ulaşımı için taksilerin yüksek fiyat istemesi, emlak almayı veya yerleşmeyi amaçlayan veya yerleşenlerin aldatılması, bina inşası sırasında yerel yönetimlerin bağış adı altında ücretler alması, ayrıca ruhsat, tapu gibi sisteminin gereksiz yere uzatılması veya karmaşıklığının anlaşılamaması, yerel yönetimlerin yerleşik yabancıların sorunlarına cevap vermemesi."
Alo 179 Çağrı ve Danışma Merkezi'ne geçen yıl 995 şikayet gelmişti.