TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi’nde yapımına 14 Kasım 2011 tarihinde başlanan 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi' Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından 'Stratejik Yatırım' kapsamına alınarak, 2,9 milyar lira teşvik ile belgelendirildi.
2 MİLYAR DOLAR HARCAMA YAPILDI
Tüpraş’ın tek kalemde yaptığı en büyük yatırım olarak yeni bir rafineri yapımına eşdeğer olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi 402 gün sonra tamamlanacak. Buna rağmen mühendislikte yüzde 98,4, satın almada yüzde 96,9, inşaatta yüzde 61,4 olmak üzere proje genelinde yüzde 84,4 düzeyinde ilerleme sağlandı. Kasım 2014’te faaliyete başlamasıyla ülkemize yılda yaklaşık 1 milyar Dolar tutarında katma değer sağlayıp cari açığı aynı seviyede düşürecek olan proje için şu ana kadar yaklaşık 2 milyar Dolar harcama yapıldı. TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE YATIRIM
Bir akaryakıt ürününü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürün ile değiştirerek sistemin performansını arttırma olarak tanımlanabilecek 'Fuel Oil Dönüşüm Projesi' (Residuum Upgrading Project/RUP), Türkiye'nin geleceği için başlatılmış önemli bir yatırım çalışması olarak nitelendiriliyor. Bu yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak, düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülecek. Dünyada ve Türkiye'de son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4.2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek (yaklaşık 1.9 milyon tonu motorin/jet yakıtı, 530 bin tonu benzin ve 160 bin tonu LPG olmak üzere) toplam 3.5 milyon ton Euro-V standardında değerli beyaz ürün elde edilirken, 600 bin ton petrol koku ve 100 bin ton kükürt üretilecek.
Tüpraş'tan yapılan açıklamada, kuruluşun daha aydınlık ve müreffeh bir Türkiye için yatırımlarını başarıyla tamamlayarak, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmak hedefiyle, üretimini uluslararası ölçütlerde sürdürmeye devam ederek dönüşümde dünya sıralamasında ilk çeyreğe yükseleceği belirtildi.

MB (MB/RT)