Ferit DEMİR / TUNCELİ, () - 1 EYLÜL Dünya Barış Günü nedeniyle Tunceli'de düzenlenen barış yürüyüşüne katılan yaklaşık bin kişi, “Barış için bir mum da sen yak" sloganı atarak Aleviler için kutsal sayılan Munzur ve Pülümür çaylarının Birleştiği Gola Çetu’da mum yakarak barış için dua ettiler.

Tunceli Halk Meclisleri girişimi öncülüğünde gerçekleştirilen Barış Yürüyüşü'ne Tunceli Belediyesi eş başkanı DBP'li Mehmet Ali Bul ile birçok siyasi parti ve STK temsilcisi katıldı. Akşam saat 19.00 sularında ellerine meşale alan yaklaşık bin kişilik grup, Çarşı merkezinden başlattıkları yürüyüşte Cumhuriyet caddesini geçerek yaklaşık 2 kilometre yürüdükten sonra Aleviler arasında kutsal sayılan Munzur ve Pülümür Çaylarının birleştiği nokta olan Gola Çetu parkına geldi. Gola Çetu Parkı'nda çeşitli kurumlar adına açıklamalar yapıldı. 1 Eylül dünya barış günü nedeniyle sahneye çıkarak bir konuşma yapan Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, dünyanın dört bir yanının barut koktuğunu, ölümün kol gezdirdiğini dünyada barışın istendiğini belirterek, barışı haykırmanın insanlık açısından acil bir görev ve sorumluluk olduğunu söyledi. Kalekol ve baraj inşaatlarını eleştiren Bul, “Barış oyalanacak, savsaklanacak bir şey değildir. Barış halklarımızın geleceğidir. Halklarımıza karşı biraz olsun sorumluluk duyuyor, biraz olsun insani vicdan taşıyorsanız, halkların sesine kulak verin" dedi.

Bul, “Dersim’de barışı hakim kılmak eşit, özgür, demokratik bir gelecek kurmak için ele ele vereceğiz. Munzur’dan kanatlanacak barış güvercinin özgürlük tohumlarını, Düzgün Baba'da ikrar vererek barışın ve özgürlüğün hizmetine sunacağız" diye konuştu. Konuşmanın ardından sanatçı Metin-Kemal Kahraman kardeşlerinin verdiği konser sonrası grup, Gola Çetu ziyaretine gidip, mum yakarak barış için dua etti.

FOTOĞRAFLI