TUNCELİ'de yöre halkının kutsal saydığı dağ keçilerinin avcılar tarafından avlanması üzerine iki ayrı protesto gösterisi düzenlendi. Avukat Barış Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na başvurarak, dağ keçilerinin avlanmasının yasaklanmasını istedi.
Tunceli'de kaçak avcıların yöre halkı tarafından kutsal sayılan dağ keçilerini avlaması ve 3 dağ keçiyi avlayan avcıların yakalanması ardından, sivil toplum örgütleri kaçak avcıları protesto etti. Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin aralarında bulunduğu yaklaşık 50 kişi, merkezinde ellerinde Tunceli bölgesinde yaşayan yaban hayvanlarının fotoğrafları ile bir araya geldi. BDP İl Başkanı Ergin Doğru, halk tarafından kutsal sayılan dağ keçilerinin kaçak avcılar tarafından katledildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın resmi izniyle paralı olarak dağ keçileri avcılara yem ediliyor. Dersim halkı olarak kutsallarımıza kimsenin karışmasına izin vermeyiz. Devlet hem kaçak avcılara önlem almalı hem de yasal avı yasaklamalıdır. Dersim doğasında onlarca tür yaban hayvanı var. Biz Dersimliler bunları korurken, kaçak avcılar kutsal saydığımız hayvanları öldürüyor. Alevi inancında dağ keçileri kutsaldır. Bunun için devlet kaçak avcılara karşı önlem almalı yetersiz eleman nedeniyle önlemler alınmıyor. Bu durum acilen çözülmeli yoksa halkımız sokağa dökülür ve bu duruma tepki gösterir. Dağlarımızın güzelliklerini yok edemeyiz. Dersim doğası, vaşakları, ayıları, kartalları, dağ keçileri, keklikleri ve daha birçok yaban hayvanıyla güzeldir. Biz halk olarak bundan böyle kaçak avcılara izin vermeyeceğiz.”
Kendilerine ‘Dersim Doğa Aktivisti’ adını veren 15 kişilik grup ise ellerinde yaban hayvanlarının fotoğraflarının bulunduğu pankartla valilik önünde basın açıklaması yaptı. Dersim Doğa Aktivistleri sözcüsü Haydar Çetinkaya, avcılığın yasaklanmasını isterken şunları söyledi:
“Dersim yöresinde; yani dağlarında dünyada nesli tükenmekte olan su samuru, dağ keçisi vaşak gibi birçok tür bulunmak ve bu türler koruma altına alınması gerekirken kaçak avcılar tarafından katlediliyor. O hayvanların dili yok ama biz doğaseverler hem onları dili, hem koruyucusu olmak zorundayız. Bu dağların güzelliklerinin yok edilmesine asla müsaade edemeyiz. Kaçak avcılara verilen cezalar hiç caydırıcı değil bir yandan da yasal izinler ile dağ keçileri avlanıyor bu duruma devlet derhal dur demeli bizler bu durumu şiddetle protesto ediyoruz. Valilik dersim bölgesinde her türlü avlanmayı yasaklamalıdır."
BAKANLIĞA BAŞVURU
Tunceli'de çevre aktivisti olarak bilinen avukat Barış Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na dilekçe ile başvurarak dağ keçilerinin korunmasını ve avlanmasının yasaklanmasını istedi. Yıldırım, dilekçesinde dağ keçilerinin soyunun tükenme tehlikesi altında olan havanlar arasında yer aldığını belirtti.