Ferit DEMİR- Ramazan İMRAĞ- Mehmet Selim YALÇIN- Emin BAL/TUNCELİ, ŞIRNAK,() - MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında işçilerin hayatınıı kaybetmesi Tunceli ile Şırnak'ın Beytüşşebap, Silopi ve Cizre ilçelerinde protesto edildi.
Tunceli'de bugün bütün devlet daireleri ve belediyeler ile birlikte özel sektörde çalışanlar iş bırakırken, öğrencilerin de büyük bölümü okullarına gitmedi. Sabah okullara giden ancak derslere girmeyen lise ve ortaokul öğrencileri, Cumhuriyet ve Atatürk Mahlesi'nden yürüyüşe geçerek, Karayoları Kavşağı'nda bir araya geldi. Öğrenciler, Tunceli-Elazığ karayolunu trafige kapatarak çarşı merkezine kadar slogan atarak yürüdü. 3 bin kişilik öğrenci grubu, çarşı merkezine geldikten sonra burada iş bırakan işçi ve memurlar ile birleşti. Halkın da büyük destek verdiği protesto yürüyüşü için harakete geçenlerin sayısı yaklaşık 15 bine ulaştı.
Protesotcular, 'Soma madencileri ölümsüzdür', 'Hükümet istifa' sloganları eşliğinde siyah bez, pankart ve flamalarla önce Seyit Rıza Parkı'na sonra Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Maden faciasında hayatını kaybeden işçiler için 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Daha sonra çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri birer konuşma yaptıktan sonra kalabalık olaysız dağıldı.
KATO DAĞI ETEKLERİNDEN SOMA'YA DESTEK
Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde de sivil toplum örgütleri ve bazı siyasi partilerin katılımı ile protesto gösterisi düzenlendi. Kato Dağı eteklerindeki halk meydanında toplanan kalabalık grup, daha sonra sloganlar eşliğinde ilçe merkezine yürüyüşe geçti. Grup, 'Beytüşşebap halkı yanınızdadır', 'Maden işçileri yanlız değildir', 'Hepimizin başı sağolsun' yazılı dövizler taşıdı. Belediye binası önündeki parka kadar slogan atarak gelen grup içerisinde yer alan bazı STK ve siyasi parti temsilcilerinin konuşmasının ardından, kalabalık dağıldı.
CİZRE'DE SOMA İÇİN FESTİVAL İPTAL EDİLDİ
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle belediye tarafından düzenlenecek Cizre Mihrican 8'nci Kültür Festivali iptal edildi. Soma'daki madem faciasında yaşamını yitiren işçiler için HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Hasip Kaplan'ın da katıldığı eylem düzenlendi. Şırnak Tabip Odası Başkanı Azad Karagöz, 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçinin yaşamını yitirdiğini belirterek, "Soma'da yaşanan katliam bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en acı halkası olmuştur. Türkiye'de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiç bir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek katliam gibi cinayete davetiye çıkarılmıştır" dedi.
SİLOPİ'DE KONSER İPTAL
Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde Belediye Başkanı Seyfettin Aydemir'inde katıldığı protesto gösterisi düzenlendi. Başkan Seyfettin Aydemir, "Buna kaza deniliyor. Buna kaza gözü ile bakmıyoruz. Bu bir katliamdır. Bu katliamı kınıyoruz" dedi. İlçe merkezinde düzenlenen yürüyüşe esnaf da destek verdi. Soma'da yaşamını yitiren maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşu ve 5 dakikalık oturma eylemi yapan kalabalık daha sonra dağıldı. Silopi'de Kürdi-Der tarafından 18 Mayıs'ta düzenlenmesi planan halk konseri de Soma'daki facia nedeniyle iptal edildi.

(GG/AK) (FOTOĞRAFLI)