TUNCELİ Üniversitesi Bahar Şenlikleri'nin tanıtımı Türkçe, Kürtçe ve Zazaca yapılırken, Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, üniversitede çok dilli yaşamı başlattıklarını söyledi. Rektör Boztuğ, "Üniversitemiz kampüsünde yer alan Özgürlük Meydanı'na Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve İngilizce levhalar astık. Birçok yerdeki tabelaları 4-5 dilli tabela olarak değiştirdik" dedi.
Tunceli Üniversitesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen olan Bahar Şenliği'nin tanıtımı ilk kez Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve İngilizce olarak yapıldı. Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Öğrenci Konseyi Başkanı Ferhat Munzuroğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, heyecanlı olduğunu söyledi. 16-19 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek şenliklerin tanıtımını 3 farklı dil, afişleri ise 4 ayrı dilde hazırlanacağını belirten Rektör Boztuğ, açıklamayı kendisi Türkçe, diğer katılımcılar ise Kürtçe ve Zazaca okudu.
Rektör Boztuğ, Türkiye'de çok güzel günler yaşandığını, yıllardır biriken insani sorunların çözümünde son yıllarda önemli adımlar atıldığını belirterek, "Hükümetin başlattığı çözüm süreciyle Türkiye normalleşme ve demokratikleşme bakımında inanılmaz bir süreç yaşadı. Ve demokratikleşme süreci başlamadan önce hükümetin barış süreciyle ilgili yaptığı açıklama ve akabinde başlayan İmralı görüşmeleri ile birlikte Türkiye'de ilk kez bizim üniversite barış sürecini destekleyen bir kararı senatodan alarak hükümetin bu çalışmasını desteklediğini açıkladı" dedi.
Türkiye'nin demokratikleşmesiyle Tunceli Üniversitesi'nin de önemli aşama kaydettiğini ifade eden Rektör Boztuğ, şöyle devam etti:
"Üniversitemizin öğrenci konseyinin önerisi doğrultusunda çok kültürlü bir toplum olmamız sebebiyle, çok dilli yaşamı hayata geçirmiş bulunuyoruz. Üniversitemiz kampüsünde yer alan Özgürlük Meydanı'na Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve İngilizce levhalar astık. Birçok yerdeki tabelaları 4-5 dilli tabela olarak değiştirdik. Yakın zamanda üniversitemiz kampüsü giriş kapısına yapacağımız giriş tabelasına yazacağımız üniversitemize hoş geldiniz tabelasını da yine 4 dilli olarak hazırlayacağız. Bugün yaptığımız toplantı bir ilki kapsıyor ve örnek olmasını diliyorum. Yapılacak olan bahar şenlikleri programının sunumu yine 3 dilli olacak şekilde programa alınmıştır. Bu karar üniversitemizin senatosundan alınmıştır bunu da belirtmek isterim."
Şenliklerinin açılışının Tunceli'de kutsal sayılan ve Munzur ile Pülümür çaylarının birleştiği yer olan Gola Çeto ziyaretinde gerçekleştirilecek. Bir Alevi dedesi ile Süryani bir din adamı ve bir imam tarafından dini vecibeler yerine getirilecek. Forum, paneller ve sosyal etkinliklerin düzenleneceği şenlikler de ünlü sanatçılar konser verecek.

FD(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)