Engin ÖZMEN- Ali Can ZERAY/EDİRNE, () - EDİRNE’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile çok sayıda kişi Tunca Nehri kıyısına akın etti. Kimileri nehir suyu ile yüzlerini yıkayıp dilek tutarken, kimileri de dileklerini yazdıkları kağıtları nehre attı. En ilginç dilek tutma şekli ise bazı kadınların köprü üzerinden yanında getirdikleri iç çamaşırları iple nehir suyuna batırmaları oldu.
Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’ndeki Tunca Nehri kıyısı, 04.30’dan itibaren festival alanına döndü. Yerli ve yabancı çok sayıda kişinin geldiği Tunca Nehri kenarında baharın gelişi olan Hıdırellez kutlanırken, katılanlar dilek diledi. Burada toplanan çok sayıda Roman, davul- zurna eşliğinde göbek attı. Romanlar’ın dansına çok sayıda kişi eşlik etti. Evlilik çağında olan ve nehir kenarına üzerlerine giydikleri gelinliklerle gelen genç kızlar da göbek atanlara eşlik etti. Bazı kişiler dileklerinin yerine gelmesi için nehir suyuyla ellerini ve yüzlerini yıkadı.
Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve dün başlayan etkinliğe, çevre il ve ilçelerini yanı sıra yurt dışında da çok sayıda kişi katıldı. Bazı kişiler yazdıkları dilek kağıtlarını nehre attı. Bereket ve baharın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar koparıp evlerine götürdü ve kapılarına astı.
"TÜKİYE VE DÜNYANIN BARIŞA İHTİYACI VAR"
Şenliklere katılan Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, insanlığı barışa ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Dün akşam Kakava ateşini yaktık. Bugünde onun devamı olan ikinci törenimizi yapıyoruz. Tunca Nehri'nde toplandık. Binlerce yıldır süregelen bir gelenek. Bu sabahta Edirnelilerle, gelen konuklarımızla hep birlikte baharın gelişini tüm insanlığa müjdeliyoruz. Bahar bereket, sağlık, huzur ve en önemlisi barış getirsin. Çünkü insanlığın bu dönemde buna çok ihtiyacı var. Kendi ülkemiz dahil bütün ülkelerde de vahşet sergileniyor. Bu anlamda barışa çok ihtiyacımız olduğu bir dönemdeyiz. İnsanlarımız Tunca nehrine dileklerini yazıp bırakacaklar. Hıdırellezin tüm insanlık için huzur ve barış getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
KIYAFETLERİ NEHİR SUYUNDA YIKADILAR
Tunca nehri üzerindeki taş köprüde toplananlar kağıtlara yazdıkları dileklerini suya bırakırken, bazıları da yanlarında getirdikleri kıyafet ve iç çamaşırları nehir suyunda ıslatıp dilek tuttu. Şenlikleri izlemek için Zonguldak’tan geldiğini anlatan Hatice Koca, çocuklarının kıyafetlerini nehir suyuyla ıslatarak iyi bir iş ve sağlıklı yaşam dilediğini söyledi. Böyle bir inancı çevresinden duyduğu için uyguladığını ifade eden Koca, “Her şey çocuklarımız için. Ben çevreden böyle bir şey duymuştum, şimdi burada uyguluyorum. İlk kez geldim bu yıl, iki gündür dilek diliyoruz” dedi.
DİLEK AĞACINA KURDELE BAĞLADILAR
Geleneksel olarak yapılan dilek tutma ve nehirde yüz yıkamanın yanı sıra bu yıl ilk kez şenliklerin yapıldığı alandaki bir ağaca kırmızı ve beyaz kurdele bağlandı. Belediye başkanlığı tarafından konulan kurdeleleri alanlar, ağaca bağlayarak dilek tuttu.
Sabah 04.30’da başlayan nehir kenarındaki etkinliler güneşin doğduğu saate kadar davul zurna eşliğindeki eğlenceyle sürdü.

EÖ,ACZ(LK/AK) (FOTOĞRAFLI)