DÜNYA Uygur Kongresi (DUK) Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin’in Doğu Türkistan’daki katliamlara devam ettiğini belirterek, “Bu katliamları, dünya kamuoyuna radikal İslam, bölücü hareket gibi ifadelerle terörizme bulaştırarak aktarmaya çalışıyor. Yani bu yolla hak mücadelemizi terörizme bulaştırarak, yalnızlaştırmak ve yetim bırakma gayretlerini arttırıyor” dedi.
DUK Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, yanındaki dernek yöneticileri ile birlikte Kayseri Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette konuşan Seyit Tümtürk, 64 yıldır ata yurtları olan Doğu Türkistan’da, Çin zulmünün değişik şekillerde devam ettiğini belirtti. Tümtürk, şöyle konuştu:
“Çin’de yönetimler, iktidarlar değişti ama Doğu Türkistan’a yönelik soykırımı ve politikaları değişmedi. 2013 Nisan ayından bugüne yapılan katliamlarla birlikte 11 farklı bölgedeki katliamlarla yaklaşık 500 kardeşimiz hayatını kaybetti. Çin katliamlarını, dünya kamuoyuna ‘radikal İslam, bölücü hareket’ gibi ifadelerle terörizme bulaştırarak aktarmaya çalışıyor. Yani bu yolla hak mücadelemizi terörizme bulaştırarak, yalnızlaştırmak ve yetim bırakma gayretlerini arttırıyor."
Tümtürk, İslam coğrafyasından da bekledikleri ilgiyi ve desteği göremediklerini belirtti. Tümtürk, 25 ülkeden temsilcilerin bulunduğu Dünya Uygur Kongresi’nde Başkan seçilen Rabia Kadir'in, Türkiye’ye gelişine de yeşil ışık yakılmasını istedi.

CZ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)