Uğur MART / NİĞDE, () - NİĞDE Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Kenan Şahiner, nisan ayında toplam 5 bin 14 kişinin haksızlığa uğradığını iddia ederek hakem kandilerine başvurduğunu, tüketicilerin yüzde 99.5'inin lehinde karar verildiğini söyledi. Nisan ayı içerisinde tüketicilerden hakem heyetine gelen şikayetler hakkında açıklamalarda bulunan Kenan Şahiner, şikayetlerin ağırlı olarak bankalardan kullanılan krediler ve kredi kartlarından oluştuğunu belirtti. Şahiner şunları kaydetti:
"Mesafeli ve abonelik sözleşmeleri ile ilgili olarak 157, tüketici kredileri, kredi kartı, konut finansman sözleşmesi ile ilgili olarak 4 bin 717 adet, taksitli, kampanyalı, kapıdan satışlar ile ilgili olarak 17, turistik devre tatil paket tur ile ilgili olarak 4, ayıplı mal ve hizmetler ile ilgili olarak 119 olmak üzere toplam da 5 bin 14 başvuru aldık. Başvuruları aynı gün değerlendirerek en kısa sürede sonuçlandırıyoruz."
YASA 28 MAYIS'TA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
5 bin 14 şikayetin 4 bin 986'sının tüketici lehine, 28'inin ise tüketici aleyhine sonuçlandığını belirten Şahiner, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 28 Mayıs 2014'te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"Bu kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemekte olup, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar."
AYIPLI OLMADIĞINI SATICI İSPATLAYACAK
Ayıplı mal ve ayıplı hizmet gibi tüketicilerin en çok karşılaştığı sorunlarla ilgili olarak da bilgiler veren Kenan Şahiner şöyle devam etti:
"Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır. Teslim tarihinden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz. Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır. Ayıplı hizmet ise sözleşmede belirlenen süre içinde başlamaması veya taraflarca kararlaştırılmış olan ve objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan hizmettir. Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı hizmetten sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, hizmetin ifası tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımına tabidir. Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz."

FOTOĞRAFLI