TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, cep telefonuyla aranan vatandaşların kandırılarak paralarının alınması başta olmak üzere, birçok dolandırıcılık yönteminin yanı sıra, derneklerinin adının da kullanılmaya başlaması üzerine bir basın toplantısı düzenledi. TÜKODER’in adını kullanarak danışmanlık hizmeti verdikleri yalanıyla dolandırıcılık yapmak isteyenlerin türediğini belirten Tonguç, vatandaşları bu kişilere kanmamaları konusunda uyardı.
TÜKODER İzmir Şube Başkanı Gülçin Tonguç, tüketicilerin, cep telefonlarından aranarak ya da mesaja gönderilerek, hizmet verileceği veya hediye vaadi ile kandırıldığını, bu konuda kendilerine günde an az 5 şikayet geldiği belirtti. Bu dolandırıcılıklarla ilgili örnekler veren Tonguç, “Ahmet Yılmaz adlı vatandaşımız bize başvuran çok sayıda mağdur tüketiciden sadece biri. Kendisini arayıp, TÜKODER İzmir Şubesi’nden aradıklarını söylemişler. Kredi kartı aidatları ve kredilerden alınan dosya masraflarını geri alabileceklerini belirtmişler. Yine Tüketici Genel Merkezi’nden aradıklarını, söyleyerek aranan bir tüketecimize 140 TL karşlığı belge vereceklerini söyleyip kredi kartı numarasını istemişler. Biz dernek olarak kesinlikle ücret karşlığı danışmanlık hizmeti vermiyoruz. Bu konuda Genel Merkezimiz tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu” dedi. Bu kişilere para ya da kredi kartı bilgilerinin verilmemesini istedi.
Gülçin Tonguç yönetim kurulu üyelerine, avukatların telefonlarına da çeşitli mesajlar gönderildiğini belirterek, “Mila Danışmanlık diye bir yerden aranan tüketecimize da aynı şeyler anlatılıp, telefon numarası bile verilmiş. Verilen telefon numalarını aradığımızda ya farklı bir şirket telefonu yada asılsız çıkıyor” diye konuştu. Cep telefonlarına da dolandırıcılık amaçlı olarak “Kredi kartı aidatına son, bugüne kadar ödemiş olduğunuz tüm kredi kartı aidatlarını alabilmek için lütfen şu numarayı arayın” şeklinde mesajlar gönderildiğini, bu numaraları arayanların, kredi kartı bilgileri öğrenilerek dolandırılmaya çalışıldığını vurguladı.
İnternet üzerinden yapılan satışlarlar da tüketiclerin aldatıldığını söyleyen Tonguç, “Tüketici mutlaka güvenli internet sitelerinden alışveriş yapmalı. Çünkü parasını verdikleri siparişler umdukları gibi çıkmıyor. Genelde internet üzerinden en fazla takım forması, ekonomik su, elekterik sayacı gibi ürünlerde kendilerinden alınan ücretlerin çok altında, kalitesiz ürünler gönderilebiliyor. Kargoyu açtıklarında çok daha ucuz ürünlerle karşalışıyorlar. Sözleşme de yapılmadığı için bu ürünler ellerinde kalıyor, tüketiciler kandırılıyor. Bu konuda çok şikayet alıyoruz” dedi. Tüm tüketicileri dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.