Süleyman İLTER / ORTACA(Muğla), ()- ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı'ndan (TUÇEV) İztuzu ve Ölüdeniz kumsallarının kiralama işlemleri hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TUÇEV) müdürü Yakup Türkmen, İztuzu ve Ölüdeniz kumsalları ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Yereldeki en üst kamu otoritesi Valilik ile merkezdeki kamu otoritesi olan Bakanlığın gücünü ve yetkisini birleştirerek alanların daha etkin ve etkili yönetimini sağlamak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olan Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TUÇEV) ile Muğla Valiliğine bağlı olan Muğla Hizmet Vakfı'nın yüzde 50'şer ortak hisse sahipliğinde kurulan MUÇEV şirketine; Muğla ili sınırlarındaki toplam 14 alanın işletilmesi (2012/15 no.lu Başbakanlık Genelgesi gereğince 26.05.2014 tarihinde "Başbakanlık Oluru" ile) verilmiştir."

Yapılan açıklamada, İztuzu Kumsalıyla ilgili basında çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı, Kumsalda Susporları yapılmayacağını belirtirken "Basında yer alan Dalyan-İztuzu kumsalında su sporlarının yapılacağı ve fahiş fiyatlarla hizmet verileceği tamamen gerçek dışıdır. Bu alanlar caretta caretta üreme alanı olduğundan su sporları tamamıyla yasaktır. Alanlardaki fiyat tarifesi ise başta Bakanlığımız (TVKGM) olmak üzere Valilik ve Kaymakamlık denetimi altındadır" ifadeleri yer aldı.

Gerek ölüdeniz gerekse İztuzu kumsallarının kamuya açık olup açık artırma usulü ile yapıldığı ve en yüksek teklif veren firmaya 3 yıl süre ile kiralandığı belirtilen açıklamada, "Bakanlığımız Ölüdeniz ve Belceğiz'den kira bedeli olarak 2013 yılında 2.780.545TL gelir elde ederken, 2014 yılında TUCEV ile birlikte 4.665.000TL gelir elde edecektir. Ayrıca Ölüdeniz 'de otopark ücretlerinde yüzde 13, kişi girişlerinde ise yüzde 16 oranında indirim yapılmıştır. Böylece bu alanlardan halkımızın daha fazla faydalanması sağlanmaktadır. Basında belirtilen haberlerde yıllık Ölüdeniz ve Belceğiz Kumsalının 8.000.000TL gelir getirdiği bilgisi tamamen gerçek dışı olup, bu rakam ciro bedelidir. Konu edilen 2.690.000TL (3.174.200 KDV dahil bedel) olan bedel sadece içerisindeki kafeterya kirasıdır. Giriş kapısı ve su sporları MUÇEV 'e aittir. MUÇEV bu iki alandan 7.334.337TL gelir elde edecektir" ifadelerine yer verildi.