ÇANAKKALE'nin merkeze bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde, 5 bin yıllık geçmişe ışık tutan Truva Antik Kenti'nde, bir yıl önce temeli atılan müze inşaatı yükselmeye başladı. Müze, yağmur sularıyla sulanacak 5 bin metrekarelik yeşil çatısı ve antik kentin surlarını andıran istinat duvarıyla bittiğinde birçok mimari ödüle aday olacak.
UNESCO'nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı 5 bin yıllık Truva Antik Kenti'nde, kaçırılan hazinelerin eve dönüşüne imkan sağlayacak olan ve geçen yıl temmuz ayında yapımına başlanan müze inşaatı hızla yükseldi. Yüklenici firma Trans-T İnşaat San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü ve şantiye şefi İbrahim Eğitmen, 22 milyon liraya mal olacak müze projesinin yüzde 50'lik bölümünün tamamlandığını, yıl sonunda ise bitirilerek ziyarete açılacağını söyledi. Yarışmayla belirlenen müze projesinin idealist bir düşüncenin eseri olduğunu ifade eden İbrahim Eğitmen, natürel ve doğal malzemeler kullanılan, farklı bir mimarisi bulunan müze tamamlandığında, ziyaretçilerin binayı hissetmeyeceklerini ve yeşil bir müze göreceklerini vurguladı. Toplam 7 bin metrekare alan üzerine oturan ve 10 bin metrekare kapalı alana sahip olan müzenin, yüzde 80'lik bölümünün yerin altında kalacağını belirten Eğitmen, "Buranın 5 bin metrekarelik yeşil çatısı olacak. Çatının üzerine, bölgede yetişen 22 farklı bitki dikilecek. Bittiğinde doğal bir yeşil örtü olacak. Müzenin yanında yağmur sularının depolanacağı bir su deposu yapacağız. Kurak dönemlerde de bu depodaki suyla yeşil çatı sulanacak. Yer üzerinde sadece 1000 metrekare alana oturan 3 katlı bina olacak. Bunun da çirkin bir görünüm oluşturmaması için cephesi sanki doğadan bir parçaymış gibi, doğal demir görünümündeki corten malzemeyle kaplanacak. Müzenin yola bakan cephesinde ise doğal taş ve kireç bazlı horasan harcı kullanılan ve Truva'nın surlarını andıran bir istinat duvarı yapılıyor. Müzenin tamamlandığında, birçok mimari ödüle aday olacağını düşünüyoruz" dedi.
HAZİNELERE GERİ DÖNÜŞ İMKANI SUNACAK
Müzenin yerin altında kalan B Bloğunda, idari birimler, arkeolojik eserlerin muhafaza edileceği depolar, laboratuarlar, cafe ve restoranlar, geçici sergi alanları olacak. Üç katlı A Blok ise tamamen sergi salonu olacak. Müzede, Truva, filmler, rekonstrüksiyonlar ve animasyonlar gibi modern müzecilik teknikleriyle mitolojisinden buluntularına kadar detaylı şekilde anlatılacak. Dünyanın 44 müze ve koleksiyonuna dağılmış eserler çıktığı topraklara geri getirilme imkanı bulacak. Özellikle Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında antik kentten kaçırılan ve Truvalı hükümdarlara ait olduğu tahmin edilen, şu an Rusya'nın Moskova kentindeki Puşkin Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 8 bin parçadan oluşan hazinelerin Türkiye'ye iadesi gündeme gelecek. Yılda yaklaşık 500 bin kişinin ziyaret ettiği Truva Antik Kenti'ni, müze ziyarete açıldıktan sonra yılda 1 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

FOTOĞRAF