29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 90’ıncı yıldönümü kutlamaları Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki Atatürk anıtlarına çelenk konulması törenleriyle başladı. Üç ilde de resmi programların ardından CHP örgütleri yürüyüş düzenleyerek anıta çelenk bıraktı.
Edirne’deki tören saat 13.00’te Atatürk anıtında yapıldı. Törene Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi, 54’ncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, sivil toplum örgütleri temsilcileriyle halk katıldı. Atatürk anıtına çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okundu. Bu törenlerin ardından CHP Edirne İl Teşkilatı belediye başkanlığı binası önünde toplandı. CHP Milletvekili Recep Gürkan, Kemal Değirmendereli ve Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi’nin de katıldığı yürüyüş korteji bando takımı eşliğinde Atatürk anıtına kadar yürüdü. Ellerinde Türk bayrakları taşıyan partililer daha sonra üzerinde ‘CHP Edirne İl Başkanlığı’ yazılı çelengi Atatürk anıtına bıraktı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kalabalık bando takımı eşliğinde 10’uncu Yıl Marşı'nı söyleyerek dağıldı.
TEKİRDAĞ CHP’LİLER 'ANDIMIZ'I OKUDU
Tekirdağ’daki törenlere Vali Ali Yerlikaya, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, siyasi parti temsilcileri ile halk katıldı. Atatürk anıtına çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşunda bulunan kalabalık, İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından dağıldı. Resmi törenin ardından CHP Tekirdağ teşkilatı alana gelerek anıta çelenk bıraktı. Kalabalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından andımızı okudu. Bir süre alkışlarla andımızın okunmasının okullardan kaldırılmasını protesto eden CHP’lilere daha sonra alandan ayrıldı.
ÇORLU’DAKİ TÖRENLER
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde çelenk koyma töreni saat 13.00’te Atatürk anıtında yapıldı. Tören öncesinde anıtın etrafında Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Terörle Mücadele ekipleri ve detektör köpek Herkül tarafından arama yapıldı. Törene Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, 5'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu, Belediye Başkanı Ünal Baysan katıldı. Anıta çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından buradaki tören sona erdi.
“BU ÜLKE SAHİPSİZ DEĞİLDİR”
Resmi törenin ardından CHP Çorlu ilçe örgütü anıt önünde toplandı. Çelengi CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve partinin gençlik kollarının iki üyesi anıta sundu. Daha sonra bir açıklama yapan Köprülü, Türkiye’nin sahipsiz olmadığını ifade ederek, “AKP iktidarının Cumhuriyeti, Mustafa Kemali bizden kaçırmaya yönelik bu ülkenin değerlerini, bu ülkenin bizi biz yapan değerlerini ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlerinden bir örneği olarak Cumhuriyet bayramının, 19 Mayıs’ın, 23 Nisan’ın, 30 Ağustos’un kutlanmasını yasaklamaya çalışmakta ve bunun bir gereği olaraktan çelenk koyma törenlerini ortadan kaldırıyor. Bu ülke sahipsiz değildir. Cumhuriyet sahipsiz değildir” diye konuştu.
KIRKLARELİ’NDEKİ TÖRENLER
Kırklareli Vilayet Meydanı’ndaki törende Atatürk Anıtı’na, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan çelenk bıraktı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından tören sona ererken, alana CHP’li üyeler geldi. Resmi törenin ardından CHP Kırklareli teşkilatı, Atatürkçü Düşünce Derneği Kırklareli Şubesi üyeleri ve İşçi Partisi üyeleri de alanda Atatürk anıtına çelenk bıraktı.