29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 90’ncı yıl dönümü Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde düzenlenen törenlerle kutlandı. Edirne’de bin 500 öğrenci ellerinde Türk bayraklarıyla resmi geçit yaptı.
Edirne’deki törenler sabah 09.00’da Edirne Valisi Hasan Duruer’in makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Daha sonra Talatpaşa Caddesi’ndeki törenlere geçildi. Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ve 54’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hidayet Ar, tören aracına binerek halkın bayramını kutladı.
Törendeki konuşmasına Cumhuriyet'in getirdiği açılımlarla Türk insanının ufkunu genişlettiğini belirterek başlayan Vali Duruer, “Bugün büyük komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizin Türk milletine en kıymetli armağanları gözbebeğimiz olan Cumhuriyet’imizin bayrağımızın 90 kez barış ve huzur içerisinde kutlamanın gururu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye için sadece yönetim şekli değil, tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet getirdiği açılımlarla Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, sosyal ve siyasi hayatımız görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır. Türkiye’nin hak ve özgürlüklerle ilgili sıkıntılarının ortadan kalktığı bireyin temel alındığı birinci sınıf bir demokrasi olması en büyük hedefimizdir”dedi.
ÖĞRENCİLER TÜRK BAYRAKLARIYLA GEÇİŞ YAPTI
Daha sonra Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen şiir ve kompozisyon dalında derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Ardından resmi geçit törenini başladı. Bu yıl bin 500 öğrenci ellerinde Türk bayraklarıyla protokol tribünün önünden geçti. Bayramı izlemeye gelenler ve öğrenci aileleri de Türk bayraklı geçişi alkışlarıyla destekledi.
Tören askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.
TEKİRDAĞ’DAKİ TÖRENLER
Tekirdağ’da Vali Ali Yerlikaya’nın makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından törenler Sahil Caddesi’nde devam etti. Vali Ali Yerlikaya, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek ve Tekirdağ Belediye Başkanı CHP'li Adem Dalgıç’ın tören aracıyla halkın bayramını kutlamasının ardından tören resmi geçitle tamamlandı.
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki törenler ise Atatürk Meydanı’nda yapıldı. Burada törene halk yoğun ilgi gösterirken, Kaymakam Hulusi Doğan, 5'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu ve Çorlu Belediye Başkanı CHP'li Ünal Baysan halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı. Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleştirmiş olduğu inkılapları ve Atatürk ilkelerini bir kez daha hatırlamak ve anlamak gerektiğini kaydederek, “Türk ulusu bugün gelişmiş, uygarlaşmış ülkelerin benimsediği bu sistemi, olağanüstü efsanevi olayı, Kurtuluş Savaşı'nı vererek kavuşmuştur” dedi. Konuşmanın ardından tören öğrencilerin geçişleriyle tamamlandı.
KIRKLARELİ’NDE CUMHURİYET COŞKUSU
Cumhuriyet’in 90'ıncı yıl dönümü kutlamaları Kırklareli’nde Vali Mustafa Yaman’ın makamında tebrikleri kabulü ile başladı. Daha sonraki törenler vilayet meydanında devam etti. Vali Mustafa Yaman, 55’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla ve Kırklareli Belediye Başkanı CHP'li Cavit Çağlayan tören aracı ile halkın ve askerin bayramını kutladı. Ardından törende konuşan Vali Mustafa Yaman Cumhuriyet bayramının milletimize eşsiz bir armağan olduğunu belirterek, “Cumhuriyetin 90'ıncı yılını birlikte kutlamanın mutluluk ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs 1919’da Ulu Önder Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatması, 29 Ekim 1923’te de ‘Türk milletinin karakterine en uygun olan idare şekli Cumhuriyet idaresidir’ diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir” dedi.
Konuşmaların ardından tören öğrencilerin resmi tören geçişleriyle sona erdi.

EÖ(LK/AK)(FOTOĞRAFLI)