ANTALYA'da Toros Dağları'nda 300'ü aşkın keçinin bulunduğu sürüsüne çobanlık yapan Kenan Sarıyer, 2 bin 700 liraya mal ettiği sistemle tüm elektrik ihtiyacını güneşten karşılıyor. Çoban Kenan Sarıyer bu ilhamı Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nden aldığını söylerken kenisini Başkan Mustafa Akaydın ziyaret etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, seçim gezisi kapsamında dün Kumluca ve Finike ilçelerindeydi. Başkan Akaydın, Finike'de dağ köyü ziyareti öncesi Torosların zirvesine yakın bir noktaya arazi taşıtıyla çıkarak buradaki çobanlarla görüştü.
GÜNEŞEVİ GÖRDÜ, SİSTEMİ KURDU
Yaklaşık 300 keçilik sürüye çobanlık eden 43 yaşındaki Kenan Sarıyer, Başkan Akaydın'a obalarının elektrik ihtiyacını karşılamak için kurduğu güneş enerjisi sistemini  gösterdi. Toroslar'da, neredeyse 200 metre sonra karın başladığı noktada gözleme ve közde demlenen çay sunan Sarıyer, güneşten nasıl elektrik enerjisi elde edeceğini Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nde gördüğünü söyledi.
Bilgisayar teknolojilerine de meraklı olduğunu dile getiren çoban Sarıyer, merkezin yetkililerinden aldığı bilgiye dayanarak gerekenleri bir elektrikçi arkadaşının yardımıyla sipariş edip getirttiğini ve sistemi kurduğunu belirtti.
'DAĞIN NERESİNE GİDERSEK GİDELİM ELEKTRİK VAR'
Üniversite ya da teknik bir eğitimden geçmemesine karşın fotovoltaik, güneş paneli, invertör gibi terimleri kullanarak konuşan Kenan Sarıyer, 3 yıldır bu sistemi aydınlatma, cep telefonu ve bilgisayar şarjı ile televizyon izlemek üzere kullandıklarını söyledi. Sarıyer, "Aynı zamanda sistem sökülüp takılabilir. Yaz aylarında daha yüksek noktalara keçi sürüsünü çıkardığımızda da yanımızda götürüyoruz. Bu dağların neresine gidersek gidelim elektriksiz kalmıyoruz" diye konuştu. Sistemin maliyetinin 2 bin 700 TL olduğunu aktaran Sarıyer, "Bunun alternatifi jeneratör. Ona vereceğim mazot parası çoktan çıktı" dedi.
Başkan Mustafa Akaydın da karşılaştığı bu manzarayı "İşte çoban AR- GE'si" sözleriyle değerlendirdi. Başkan Akaydın, Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi'nin muhalefet partileri tarafından siyasi polemiklere malzeme yapıldığını, ancak faydasının en yalın ifadelerle Torosların herhangi bir yerinde bir çobanın evinde görüldüğünü dile getirdi.
DEMİREL'İN SELAMI
Başkan Akaydın, ayrıca Finike'ye bağlı Turunçova Beldesi'nde miting yaptı. CHP'li Akaydın, Antalya'da Demokrat Parti geleneğinin önemli noktalarından biri olan beldeye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in selamlarını iletti.
Başkan Akaydın, konuşmasında 2009 seçimleri sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Antalya'da seçim sonuçlarına şaşırdığını ifade ettiği konuşmasına atıfta bulunarak, "Gene üzeceğiz. Biz aslında insanları üzmek için yaratılmadık, sevindirmek, güldürmek için yaratıldık ama insanların hali bu. Başbakan ve hükümet, tarımla uğraşan kesimleri üzdü ve ezdi. Bunun için onu üzeceğiz. Dersini vermek, Başbakanı üzmek zorundayız" diye konuştu.
Belediye başkanlığına bu dönem yine aday olduğunu, ancak 3'üncü dönem aday olmayacağını yineleyen Başkan Akaydın, şunları kaydetti:
"Kalfalık dönemindeyiz. Benim büyük usta olmaya hiç niyetim yok. Büyük usta olan malı büyük götürüyor. Malı hiç bu kadar büyük götüren, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde olmadı. Kabaca söylenen 84 milyar dolar. Bu parayla Türkiye'de neler yapılır, neler yapılır. O yolları yandaş zengin etmek için yaptılar. Ülkenin fabrikalarını sattılar, yandaş zengin ettiler. O yollar çöküyor, AKP iktidarı da çöküyor."
PARALEL DEVLET VE YAMUK HÜKÜMET
Başbakan Erdoğan'ın çok iyi mağdur edebiyatı yaptığını da savunan Başkan Akaydın, "Bir paralel devlet çıktı. Geometride paralelin karşısı yamuktur, yamuk. Eğer bir paralel devlet varsa sen yamuksun demektir. Türkiye yamuk bir hükümet tarafından yönetiliyor" diye konuştu.
Akaydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olan rakibi Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel'e ilişkin olarak da şunları söyledi:
"Bu memlekete 12 yıldır hiçbir şey yapmayan, bir dönem de belediye başkanlığı yapmış bir arkadaş, aldı mikrofonu eline 'Ben Antalya aşkıyla çalışıyorum, Antalya çocuğuyum' diyor. Biz ne çocuğuyuz arkadaşlar, Antalya çocuğu değil miyiz? Son 5 yılda genel başkan yardımcılığına kadar iktidar partisinde yükseldin, Antalya'nın sorunlarını çözmemize engel olmaktan başka ne iş yaptın? Sen 5 yıl önceye kadar ne yatırım yaptıysan 5 katını yaptım. 700 milyon liralık yatırım yaptım. Eğer beni engellemeselerdi 10 katını yapacaktım" dedi.