İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Roman değerlerinin geliştirilmesi ve korunması amacıyla İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu ile protokol imzalayacak. İBB Meclisi oybirliğiyle aldığı kararla, belediye ile İstanbul Roman Dernekleri Federasyonu arasında protokol imzalanabilmesi için Kadir Topbaş’a yetki verdi. Hazırlanan protokolde, ‘Roman sosyal ve kültürel değerlerinin geliştirilmesi ve korunması amacıyla yapılacak hizmetlere İstanbul Roman Dernekleri Federasyonunun katılımı ve katkısını sağlamaya yönelik ortak hizmet projelerinin hazırlanması ve uygulanması’nın hedeflendiği belirtildi. Protokolde, İBB’nin ortak hizmet projeleri hazırlayarak “projelerin uygun bulunması halinde aynen veya tadilen onaylayacaktır” ifadelerine yer verildi. Belediye ayrıca hizmetler için bina tahsisi yapacak, gerekli eşya, araç ve gereçleri temin edecek, su, elektrik, doğalgaz, telefon, internet ve benzeri abonelikleri yapacak, ulaşım araçları temin edecek, protokol kapsamındaki hizmetlere ilişkin masrafları karşılayacak. Roman Dernekleri de “Romanların kültürel değerlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, Romanların dışlanmasını engellemeye yönelik faaliyetlerde bulunmakla’ yükümlü olacak. Dernekler, Romanların genel kültürlerini artırmaya yönelik seminerler, konferanslar ve kurslar düzenleyerek, sosyal, kültürel ve sportif nitelikte eğitici ve eğlendirici faaliyetlerde bulunacak. Protokolde ayrıca dernekler için ‘Romanların sosyal ve kültürel günlerinde çiçek tedarik edilmesi ve dağıtılması’ maddesi de dikkat çekiyor. BUNLAR SEÇİM ÖNCESİ SİYASİ MANEVRADIR
Marmara Bölgesi Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Sinan Karaca Öztürk, protokol hakkında şu değerlendirmede bulundu: “Seçim öncesi Romanları kullanacaklar mı bakmak lazım. Roman Açılımının arkası gelmedi. Kentsel dönüşümden sonra insanlar evlerinden sürülmeye başladı. Gaziosmanpaşa, Fikirtepe, Sulukule örnekleri var önümüzde. Roman açılımından sonra AK Parti tarafından yapılanlara şüpheli bakıyoruz. Bunlar seçim öncesi siyasi manevradır. Bizi kimse kullanmasın. Niyetleri ciddiyse gelirler anlatırlar. AK Parti’nin Roman açılımından sonra hiçbir şey Romanların çıkarına olmadı.”
SARIGÜL TALEPLERİMİZİ KABUL ETTİ
Geçtiğimiz hafta İstanbul Balkan Roman Dernekleri’nin 10 maddelik taleplerini CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül’e ilettiklerini ifade eden İstanbul ve Balkan Roman Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Şenol Küçükpazarcık, protokolü boş ve anlamsız bulduğunu söyledi. Küçükpazarcık protokolün Romanların taleplerini karşılamadığını belirterek, Sarıgül’ün Romanların taleplerini kabul ettiğini vurgulayarak, bunları şöyle konuştu: “Kentsel dönüşüm yapıldığı zaman aynı metrekare evlerimizi, yerinde kentsel dönüşüm istedik. Çocuklarımıza eğitim vereceğimiz tesisler, iş istedik. Temizlik hizmetleri dışında işlerde çalışmak istiyoruz, dedik. Belediye Meclisi üyeliğinde pozitif ayrımcılık, Büyükşehir Belediyesinde danışmanlık istedik. Bunların hepsini kabul etti.” EÇ (MK)