İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sütlüce'de bulunan Miniatürk'de Cumhuriyet Coşkusu Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve Sergi açılışına katıldı. Topbaş programının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Onaltıdokuz Kuleleriyle ilgili İsanbul 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği bir yıkım kararı var. Şimdi binaları yıkmak kolay mı, o binalar satıldı yıkılacak mı? Ne olacak? Nasıl bir yol izlenecek?" şeklindeki sorusuna Topbaş şu cevabı verdi: "Tabi bunları şimdiden konuşmak erken. 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği bir karardan haberdar olduk. Ama henüz bize tebligat yapılmadı. Geldikten sonra hukukçularımız ilgili birimlerimiz bunu değerlendirecek. Daha sonra detaylı açıklamaları yaparız. Tabii ki yargıya saygımız sonsuz. Herkes saygı duyacaktır. Ama şu anda bunu söylemek erken."
"İLGİLİ HUKUKÇULARIMIZ VE İLGİLİ BİRİMLERİMİZ DEĞERLENDİRSİN. GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPARIZ"
Gazetecinin "Olası bir yıkım kararında, yıkılacağı zaman o dairelerin bir kısmı da satılmış..." demesi üzerine Topbaş, "Onu o zaman konuşacağız. Şimdi bu yargı kararı bize tebliğ edilsin. İlgili hukukçularımız ve ilgili birimlerimiz değerlendirsin. Gerekli açıklamayı yaparız" dedi.
"YARGIYA HERKES SAYGILI OLACAKTIR"
"Onaltıdokuzun imar planları da iptal edilmişti mayıs ayında onunla alakalı büyükşehirin bir çalışması oldu mu?" sorusu üzerine Topbaş, "Sonuç olarak Onaltıdokuzla ilgili idare mahkemesinin verdiği karar bize tebliğ edildikten sonra büyükşehir belediyemizin hukuk işleri müşavirliğimiz ve diğer birimler bunu değerlendirecek. Ondan sonrada tabi kamuoyuna açıklama yapacağız. Yargıya herkes saygılı olacaktır" diye konuştu.
"ZAMANI GELİNCEDE İNŞALLAH İHALESİNE ÇIKILACAK"
Gazetecinin "Kanal İstanbulla ilgili olarak bir tebligatname ulaştığı söyleniyor köylere.." demesi üzerine Topbaş, "Sayın Başbakanımızın talimatı üzerine iki güzergah belirlemesinde bizi de davet etmişti. Ulaştırma Bakanı'mızla birlikte, sayın Başbakanımızla üzerinde farklı farklı yerlerde bir noktada kendisinin de belirlediği ve özellikle maliyetleri daha az olan ve kamu arazileri değerlendiren ve bölgeyi fazla tahrip etmeyecek ekolojisine dikkat eden bir kanal alanı tespit edilmişti. Bununla ilgili çalışmalar sürmekte ilgili bakanlıklar ve özellikle Enerji ve Şehircilik ve Çevre Bakanlığı çalışmalarını yapmaktalar. Tabi onlar gereği olarak da tebligatlarını yapacaklar. Bu proje ve o konuda hazırlıklar sürdürülmekte. Zamanı gelince de inşallah ihalesine çıkılacak" diye konuştu.
"NEDEN İSTANBUL'DA DEĞİL DE AMERİKA'DA ONU DA TABİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"
Bir gazetecinin "Rakibiniz Amerika'da açıklandı. Kılıçdaroğlu, Sarıgül'ün adını söyledi ne söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine Topbaş, "Tabi bu bütün siyasi partilerin kendi meselesi, kendi iç sorunu, kendileri tabi İstanbul gibi bir şehirde Türk siyasetinin başkenti dediğimiz İstanbul'da herkes bütün argümanlarını en büyük gücünü koymaya çalışacak. Sonuçta kararı siyasi partilerden sonra halk verecek. İstanbul verecek. Karar İstanbullular tarafından değerlendirilecek. Tabi o kendi bilecekleri iş. Henüz daha netleşmemiş, böyle bir niyetleri var. Henüz tam açıklanmadı. Netleşmedi. Bizim İstanbulla ilgili ve Marmara bölgesiyle ilgili Sayın Başbakanımız ayın 5'inde Perşembe günü İstanbul'da açıklamasını yapacak. Ondan sonra tabii ki adaylık süreçleri bizde başlamış olacak. Diğer siyasi partilerde kendi süreçlerini başlatacak. Tabi buradan ben şunu bir espiri olarak söylemek isterim. Neden İstanbul'da değil de Amerika'da onu da tabi anlamak mümkün değil. Buda farklı bir şey" şeklinde konuştu.
"BURADA VERİLECEK KARARLAR İSTANBUL İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
"Cemaat tartışması var. Bu seçimlere de yansır mı yansımaz mı gibi bir endişe var?Nasıl bir yol izlenecek" sorusu üzerine Topbaş, ""Tabi bu tartışmaları her yurttaş gibi bizde kaygıyla izliyoruz bunu açık olarak söyleyeyim. Bu konulara pek fazla girmek istemiyorum. Ama şunu da biliyorum ki. Yerel seçim, kentlerin geleceği, yaşam alanlarımızın geleceği demektir. Bu konuda hasassiyetler biraz daha farklıdır. Ben bu arada tabi tüm yurttaşlarımızdan karar vericilerden bu konuda hassasiyetlerinin devam edeceğine inanıyorum. Tabi ki herşey İstanbul. Türkiye'yi taşıyan kent. Dünyayla yarışan bir kent burada verilecek kararlar İstanbul için çok önemli ve Türkiye için çok önemli" diye cevap verdi.