Serpil KIRKESER / İstanbul, () - MAALATYA 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevi Davası kapsamında tutuklu bulunan emekli orgeneral Hurşit Tolon'un tahliyesine karar verdi. Mahkeme, 2 sayfalık kararında, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", “Tasarlayarak kasten adam öldürmeye azmettirmek" suçundan Tolon hakkında açılan kamu davasının Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiğini hatırlattı.



“İLERİDE TELAFİSİ GÜÇ MAĞDURİYETLERE YOL AÇABİLECEĞİ KANATİNE VARILMIŞTIR"

Kararda, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Hurşit Tolon'un tutukluluk halinin devamına karar verdiği, bu karara da Tolon'un avukatı İlkay Sezer'in itiraz ettiği belirtildi. İtirazı değerlendiren Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, kararında şu ifadelere yer verdi:

“Tutuklamanın, yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürümesi amacını taşıyan ve delillerin temini ile muhafazasına hizmet eden geçici nitelikte bir koruma tedbiri olması, delillerin takdiri aşamasında mevcut durumun sanık lehine değişme ihtimali, sanığın yaşı, kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunmaması, sabit ikametgah sahibi olması hususları hep birlikte değerlendirildiğinde; kişi özgürlüğünü kısıtlayan ve istisnai nitelikte olan tutuklama tedbirinin devamının ileride telafisi güç veya imkansız mağduriyete yol açabileceği ve böylece tutukluluk halinin devamının tedbirden umulan fayda ile ölçülü olmadığı kanaatine varılmıştır."



MAHKEME TOLON'UN TAHLİYESİNE KARAR VERDİ

Avukat İlkay Sezer'in itirazını kabul eden Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi Tolon'un tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca Tolon'a yurtdışına çıkış yasağı da koydu.

ZİRVE YAYINEVİ DAVASI'NDAN 1,5 YILDIR TUTUKLUYDU

Hurşit Tolon, Zirve Yayınevi Davası'ndan 1,5 yıldır tutukluydu. Tolon, tutuklu bulunduğu Ergenekon Davası'ndan da 11 Mart'ta tahliye edilmişti.

 

(GK)