TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, odaların idari ve mali denetim yönünden bakanlıklara bağlanmasına tepki gösterdi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Denem Başkanı Ferdan Çiftiçi, “Odalarımızın sizin entrikacı denetçilerine ihtiyacı yoktur. TMMOB’ye bağlı meslek odaları AK Parti hükümetinin elindeki tüm kurum kuruluşlarından daha şeffaf ve temizdir” dedi.
TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu üyesi yaklaşık 40 kişi, TMMOB Orman Mühendisleri Odası’nın idari ve mali denetiminin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verilmesi nedeniyle eylem yaptı. 'Mühendisler ve mimarlar susmadı susmayacak', 'AKP elini mesleğimden çek', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam' ve 'Faşist AKP gidecek' sloganları atan topluluk adına basın açıklamasını TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ferdan Çiftiçi, okudu. Odaların AK Parti hükümetinin saldırısı altında olduğunu söyleyen Çiftçi, “AK Parti iktidara geldiği günden bugüne kadar devlet olanaklarını kullanarak seçimlere müdahale ettiği halde ele geçiremediği TMMOB’ye bağlı meslek odalarını yasal düzenlemelerle ele geçirmeye çalışıyor. Rant politikaları ile yaşam alanlarımızı, doğayı talan eden AK Parti’ye karşı çıkan TMMOB ve bağlı odaları, alınan kararlar ile yok edilmeye çalışılıyor. TMMOB Orman Mühendisleri Odası’nın idari ve mali denetimini Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verilmiştir. TMMOB’a bağlı 11 odanın idari ve mali denetimi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda imzaya açılmış bulunmaktadır. Kalan diğer odaların da sırada olduğu bilinmektedir” dedi.
TMMOB’ye bağlı odaların Anayasa’nın 135'inci maddesine göre kurulmuş demokratik kurumlar olduğunu söyleyen Çiftçi, “Her bir odamızın Anayasa'dan aldığı yetkiler, oluşturduğu uygulama yönetmelikleri doğrultusunda genel kurullar, yönetim kurulları, onur kurulları, denetim kurulları bulunmaktadır. Bu kurullar odaların her türlü idari ve mali denetimlerini gerçekleştirmektedir. Meslek odalarımızın sizin entrikacı denetçilerine ihtiyacı yoktur. TMMOB’ye bağlı meslek odaları AK Parti hükümetinin elindeki tüm kurum ve kuruluşlarından daha şeffaf ve temizdir” diye konuştu.
Basın açıklaması ardından topluluk dağıldı.