ANKARA, () - TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Yozgatlı çiftçilerin, aldıkları hibe destek kredisi için 7 ay sonra gönderilen gecikme faizli damga vergisine itiraz etmeleri ve iptalini istemeleri ile ilgili olarak yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada, tedarik sözleşmelerinin damga vergisi muafiyetinin bulunmadığı belirtilerek, bu sözleşmeler için damga vergisi ödenmesinin zorunlu olduğu kaydedildi.
TKDK'nın açıklamasında, kurumun, Avrupa Birliği finansmanıyla aday ülkelerde uygulanan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (IPA) beşinci bileşeni olan kırsal kalkınma bileşenini (IPARD) yürütmekten sorumlu bir kamu kuruluşu olduğunu hatırlatarak, “Kırsal alana yönelik desteklemeler kapsamında kurumumuz doğrudan traktör desteği vermemekte, traktör alımlarının desteklenmesi ancak bir proje kapsamında (aspir, kimyon vb. ekimi gibi) gerçekleştirilmektedir” denidi.
Proje hazırlama aşamasında tapu, maliye, noter, danışman ve daha birçok kalemde masrafların olmasının kaçınılmaz olduğuna dikkati çeken TKDK yetkileri, bu projenin oluşması ve kredi verilmesiyle ilgili aşamaları şu şekilde açıkladı:
“Bunların dışında örneğin 100 bin TL’lik bir proje için faydalanıcının 50 bin TL’lik kendi katkısının bulunması gerekmektedir. Ayrıca faydalanıcılar proje hazırlanması ile ilgili danışmanlık hizmetinden isteğe bağlı olarak yararlanabilirler. Bu harcamanın yapılması halinde, kurumumuz yine yüzde 50 hibe desteği kapsamında geri ödeme yapmaktadır.
Faydalanıcılar yatırımlarını gerçekleştirirken üçüncü kişilerle tedarik sözleşmeleri imzalamaktadırlar. Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Çerçeve Anlaşmanın 26'ncı Maddesi uyarınca aşağıdaki vergilerden muaf tutulmaktadır.
Bu vergiler; KDV, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, gümrük vergisi, ithalat vergisi ve özel iletişim vergisinden muaf olduğu; ancak tedarik sözleşmelerinin damga vergisi muafiyetinin bulunmadığı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla bu sözleşmeler için damga vergisi ödenmesi zorunludur. Damga vergisi oranı 2014 yılı için binde 9.48 olup 100 bin TL’lik tedarik sözleşmesi imzalayan çiftçinin ödemesi gereken damga vergisi sadece 948 TL’dir. 
Kurumumuz, Damga Vergisi Kanununun 26'ncı Maddesi uyarınca ibraz edilen kağıtların damga vergisini aramakla ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmekle veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermekle sorumludur. Burada kurumumuzun muhatabı hem tedarik sözleşmesinin hem de kurumumuzla imzalanan hibe sözleşmesinin tarafı olan faydalanıcılar olacaktır. Damga vergisinin ödenmemesine ilişkin yasal yaptırımlar Maliye Bakanlığı uhdesinde olup, kurumumuz kanun gereği sadece ilgili verginin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve ödemeyenlere ilişkin tutanağı bakanlığın ilgili birimlerine göndermekle mükelleftir. Kurumumuz 2012 yılından beri 4 binin üzerinde projeyi başarılı bir şekilde desteklemiş ve bu destekler kırsal kalkınmaya önemli ölçüde katkı sağlamıştır. Nitekim traktör için ayrılan mevcut bütçe 6 ay içerisinde tamamen tüketilmiştir.”