Askeri doktor olan Besim Ömer Paşa, Titanikfaciasından kurtulduğu yıllarda...

İki binin üzerindeki yolcu, 14 Nisan 1912'de "dünyanın hareket edebilen en büyük nesnesi" üzerinde büyük bir kabus yaşadı. "Tanrı bile batıramaz" denilen Titanik battı ve 1514 kişi yaşamını Atlas Okyanusu'nda bıraktı.

Dünyanın en çok bilinen, en çok yazılıp, çizilen ve çekilen bu büyük faciasından kılpayı kurtulanlar da vardı. Bunlardan biri de ünlü Türk doktor Besim Ömer Akalın'dı.

Besim Ömer, kadın ve çocuk hastalıkları konusunda ülkemizin öncülerinden biriydi. Askeri Tıbbiye mezunu olduğu için, "Besim Ömer Paşa" olarak tanınıyordu. Sonraki yıllarda Darülfünun'da rektörlük, iki ayrı dönemde milletvekililği yapan Besim Ömer, 1862-1940 yılları arasındaki yaşamı sırasında 50 kadar yazılı eser bıraktı. Bunlar arasında Türkiye'de yayınlanan ilk sağlık yıllığı sayılan "Nevsal-i Afiyet" de bulunuyor.

Halk arasında yaygın bir ünü olan Besim Ömer'in, henüz yaşadığı yıllarda Haseki Hastanesi'nin bahçesine heykeli dikilmişti.

Asla batmayacağı düşünülen Titanik, Atlas Okyanusu'na gömülürken, 1514 kişi yaşamını yitirdi.
Asla batmayacağı düşünülen Titanik, Atlas Okyanusu'na gömülürken, 1514 kişi yaşamını yitirdi.
Besim Ömer, 1912 yılında New York'taki bir sağlık kongresine gitmek için, ünlü Titanik'te, yolculuğun bir ay öncesinden kendisine kamara ayırtmıştı. Yolculuğa, Titanik'in sonradan uğrayacağı Fransa'nın Cherbourg limanından binecekti. Ancak Besim Ömer'in treni, Fransa'daki şiddetli yağış ve toprak kaymaları sonucu, 16 saat gecikti.

Ünlü doktor, Cherbourg'a geldiğinde, Titanik limandan ayrılalı 4 saat olmuştu. Ömer Besim, New York'a gidecek bir başka gemiyi beklerken, Titanik'in battığı haberi geldi. Üstelik ölen yolcular listesinde kendi adı da vardı.

Cherbourg'dan binecekler arasında, vapuru kaçıran tek yolcuydu ve adı da listeden çıkarılmamıştı...Besim Ömer Akalın, kadın ve çocuk hastalıkları konusunda efsanevi bir isimdi.
Besim Ömer Akalın, kadın ve çocuk hastalıkları konusunda efsanevi bir isimdi.

Yıllar sonra, büyük bilim adamı bu olayı, bir gazeteciye anlatırken, "Titanik'ten kurtulan tek Türk benim... Onun için artık hiç bir kazadan korkmuyorum" diyor ve ekliyordu: 1514 ölü... Elimi bir az daha çabuk tutsaydım bu rakamı 1515 yapabilirdim. Hayatımı, bir vapur kaçırmama borçluyum"