Kamuran KIZILBOĞA/ TİRE,(İzmir),() - İZMİR’in Tire İlçesi’nde, geçen 24 Kasım’daki Öğretmenler Günü’nde resmi kutlama programının salonda yapılan bölümünde, izinsiz konuşma yapıp, protestoda bulunan KESK’e bağlı Eğitim-Sen Üyesi 24 öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı.
Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından, geçen 23 Kasım’da, Ankara’da, 'İnsanca Yaşama ve Meslek Onuruma Sahip Çıkıyorum' konulu eylem düzenlendi. Eyleme, Eğitim-Sen Tire Temsilciliği üyesi bir grup öğretmen de katıldı. Öğretmenlerin eylemine polis müdahale etti. Çıkan arbadede, bazı öğretmenler polisin sert müdahalesiyle yaralandı. Ankara’daki eyleme katılan öğretmenler, ertesi gün Tire Öğretmenevi’nde meslektaşları tarafından karşılandı. Eğitim-Sen Üyeleri, daha sonra buradan davetli oldukları ilçedeki Öğretmenler Günü, kutlamalarına katılmak için Belediye Kültür Salonu’na geçti. Buradaki kutlamada, Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerden bazıları genel merkezlerinden gelen talimat üzerine, Ankara’daki eylemde yaşanlarının kınanması için söz alıp, konuşmak istedi. Ancak, ilçe milli eğitim müdürü ve kaymakamın, önceden belirlenen programın dışına çıkılacağı gerekçesiyle izin vermemesi üzerine konuşturulmayan Eğitim-Sen üyesi öğretmenler durumu protesto edip, sloganlar attı.
İzin verilmemesine rağmen bazı öğretmenler kısa da olsa açıklama yapıp, salonu terketti. Belediye Kültür Salonu karşısındaki Ak Parti Tire İlçe Binası önüne giden Eğitim-Sen üyeleri, burada basın açıklaması yapıp, tepkilerini ve öğretmenlerin yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Bu olayın ardından, 24 öğretmen hakkında, polis tutanakları ve kamera kayıtlarından yola çıkarak hazırlanan fezleke doğrultusunda soruşturma başlatıldı. Öğretmenlerin ifadeleri alınıp, ön inceleme başlatıldı. Eğitim-Sen Tire Şubesi, ön incelemenin sadece polis fezlekesine dayanılarak yapılmasını kınayıp, "Öğretmenlerimize yapılan baskı ve şiddete yönelik bir uygulama belirtisidir" dedi.

KK (İÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)