DÜNYACA ünlü golfçü Tiger Woods, dün İstanbul'da iki kıta arasında yaptığı vuruşun kendisi için ilk olduğunu belirterek, "Rüzgar soldan esiyordu, sağ tarafta da araç trafiği vardı. Top sağa doğru kaçacak olsa uluslararası krize yol açabilirdim. Her attığım topta bunu hissettim. 550 metre kadar gidebildi. Başarılıydı" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dünyanın en önemli spor organizasyonları arasında yer alan European Tour'un Antalya'da yarın başlayacak Türkiye ayağı, Turkish Airlines Open'da sahaya çıkacak golfün efsane ismi Tiger Woods'la ortak basın toplantısı düzenledi. 7-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek turnuvanın gerçekleşeceği Antalya'nın ünlü turizm beldesi Belek'te bulunan The Montgomerie golf sahasının da bulunduğu Maxx Royal Otel'de gerçekleşen toplantıda Bakan Çelik, turnuvanın düzenlenmesinde başta Golf Federasyonu olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
'TÜRKİYE HER ALANDA İLERLİYOR'
Türkiye'nin son 10 yılda ekonomik ve kültürel alanda büyük ilerleme kaydettiğini, 800 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türk ekonomisinin Avrupa'nın en büyük 6'ncı, dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline geldiğini kaydeden Bakan Çelik, şöyle konuştu:
"Geçen yıl 35.7 milyon ziyaretçi sayısı ile buna bağlı olarak da artık farklı etkinlikler, büyük turnuvalar Türkiye'de gerçekleşiyor. Türkiye, yılın ilk 9 aylık döneminde ziyaretçi sayısında yüzde 10'luk artışla dünya ortalamasının üç katı bir gerçekleşme kaydetti. 2013 sonu itibariyle 38 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Turizm açısından baktığımızda Türkiye doğal, tarihi, kültürel zenginlikleri ve sunduğu hizmet kalitesiyle dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri haline geldi."
SPOR İNSANİ DİPLOMASİDİR
Dünya Turizm Örgütü'nün raporlarına göre Türkiye'nin yılın ilk 8 aylık döneminde turizm gelirlerinde de yüzde 22'lik artışla gelirini en fazla artıran üçüncü ülke olma başarısını ortaya koyduğunu belirten Bakan Çelik, bu başarının ana çerçevesini son 10 yılda gerek demokratik gerekse sosyal ve kültürel alanda Türkiye'nin ortaya koyduğu performansın çizdiğini söyledi.
Bakan Çelik, golfe ilginin Türkiye'de her geçen gün arttığını belirterek Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak iç Ege, Kapadokya ve GAP bölgesinde yeni golf sahaları üretilmesine yönelik stratejileri olduğunu söyledi. Bakan Ömer Çelik, “Sporun her türünü yaygınlaştırmayı kültürel ve insanı diploması trafiği olarak görüyoruz" dedi.
550 METRELİK VURUŞ
Tiger Woods ise dün İstanbul'da iki kıta arasında yaptığı vuruşu daha önce hiç denemediğini belirterek, yaşadığı döneyimi şöyle aktardı:
"Karayollarında, havaalanlarında atışlar yapmıştım ama köprüden atış yapmadım. 12 saat uçmuştum. Uçağa bindim, indim bir daha bindim. Biraz rüzgar soldan esiyordu, sağ tarafta araç trafiği vardı. Top sağa doğru kaçacak olsa uluslararası krize yol açabilirdim. Biraz sinir bozucuydu. Her attığım topta bunu hissettim. 550 metre kadar gidebildi. Başarılıydı, çok da kötü değildi diyebilirim."
STRATEJİYİ BELİRLEYECEK
Belek'te 2 yıldır aralıksız sahaya çıktığını kaydeden Woods, "İki turnuva tamamıyla farklı. İlkinde bir kısmımız şort giydi, biraz da güneşte bronzlaşmaya alıştılar. Ama bu turnuva Avrupa kıtasında en önemli düzenlemelerden biri. 4 gün boyunca nasıl oynayacağımızı planlayacağız" diye konuştu.
Yarın başlayacak Turkish Airlines Open öncesi uzun süre golf oynamadığını ve zaman ilerledikçe daha iyi hale geldiğini kaydeden Woods, "Turnuvalara katıldım. Biraz golf oynamaya devam ettim. Bunun geri kalanı pası giderebilmek. Bugün yapacağım çalışmalar buna katkıda bulunacak" diye konuştu.
HÜKÜMET DESTEĞİ
Woods, dünyanın farklı noktalarında katıldığı etkinlikle golfün yaygınlaşması adına yaptığı etkiye yönelik "Yapabileceğiniz etki sizi etkiliyor mu?" sorusuna, şöyle karşılık verdi:
"Belli ülkelerin gelişmelerini görebilmek ve golfe katılmaları son derece önemli. Bir başka ülke Çin, 12 yıl önce ilk defa ellerinde golf sopası olan ve iyi atışları olan oyuncular gördüm. Türkiye'de de aynı şey yapılıyor. Hükümet bunun arkasında olmazsa bunu gerçekleştiremezsiniz. İsveç ve diğer ülkelerde bunu gördük. Hükümet bu programları destekledi ve deneyim kazandılar. Hükümet desteği olmadan ve ön plana çıkarmadan bence gerçekleşemez. Bizim açımızdan değişen şey golfün olimpiyatlara katılmasıdır."
5 KEZ DOPİNG KONTROLÜNDEN GEÇTİM
Tiger Woods bir soru üzerine European Tour'un üyesi olmayı zamanında değerlendirdiğini, ama sonradan yapmamaya karar verdiğini söyledi. Dünyanın en prestijli turnuvası PGA Amerika'da dopingle ilgili politikaları yeterince uygulanmadığı yönünde eleştiriler olduğu hatırlatılan ve “Turnuvaya katılırken seni endişelendiren bir şey mi?" sorusuna Tiger Woods, “Bütün bir yıl boyunca testler devam ediyor. Bu yıl zannediyorum 5 kez test edildik. Eğer böyle bir şey varsa bu hipotez, verileri çok fazla bilmiyorum. Verileri bilmiyorsam da size cevap veremem" diye yanıt verdi.
Ortak basın toplantısının ardından Bakan Ömer Çelik, turnuvanın oynanacağı sahayı gezdi.
TURKISH AIRLINES OPEN
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleştirilecek Turkish Airlines Open'a, Tiger Woods'la birlikte 78 oyuncu katılıyor. 7 milyon dolarlık ödülü bulunan turnuva, European Tour'un 25 farklı ülkede düzenlenen 47 turnuvası arasında puanlaması en yüksek ikinci müsabaka olma özelliğine sahip. Turnuvada ayrıca Tour tarihinde ilk kez bir Türk sporcu, Hamza Sayın da mücadele edecek. Tiger Woods ve diğer sporcuların mücadele edeceği The Montgomerie golf sahası ise Türkiye'nin ikinci imzalı sahası. 4 hektara ulaşan genişliğiyle dünya golfünün efsane isimlerinden İskoç Colin Montgomerie imzasını taşıyan saha, 6 bin 492 metre uzunluğa ve 18 çukura sahip. Sahada ayrıca 8 adet göl de bulunuyor.