TÜRKİYE’deki ticari araçların kazaya karışma oranının yüzde 15 olduğu, bunun da araç sayısının 2 katı olduğu belirtildi.
Ticari Araç sürücülerinin bilgilendirilmesi 20’nci toplantısı, Hilton Kayseri Oteli’nde yapıldı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Cangal, vatandaşın kazalarda kendi hayatını tehlikeye atarak yardıma koştuğunu belirterek, "Bu vazifenin önce başlaması için buradayız. Trafik kurallarına uyanları örnek almak için. Türkiye’deki ticari araç oranı yüzde 7.7. Ticari araçların trafik kazalarına karışma oranı ise yüzde 15. Araç sayısıyla orantılandığında 2 kat fazla" dedi. Ticari araç sürücülerinin örnek kişiler olması gerektiğini vurgulayan Cangal, trafik cezaları nedeniyle sürücülerin canının yandığını kaydederek, şöyle konuştu:
"O ara ne cezayı kesen memura, ne teşkilata geliyor. Tamamı Maliye’ye gidiyor ve farklı şekilde yine size dönüyor. Helal paranızı güzel güzel harcamak varken, maaşınızı maliyeye göndermek zorunda kalmayın. 'Şimdi sıkı tutuyorlar bir süre yazar, sonra yine normale döner' diye beklemeyin. Başbakan başlattı bu eylem planını ve sıkı takipçisi." 
'MESLEK STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ÖNEMLİ'
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın da, hedeflerinin 'Şoförlük Meslek Standartlarının belirlenmesi' olduğunu kaydederek şöyle devam etti: "Şoförlerin trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olması, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalabilmesi, trafik güvenliğini de etkiler. Şehiriçi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşınmasında öğrenci ve işçi servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranı yüzde 80’dir. Geriye kalan yüzde 20 ise mal sahipleridir. Bu nedenle şoförlerin meslek eğitimi ve meslek standartlarının belirlenmesi önemli."
'ÖLÜMLERİN YÜZDE 45'İ KEMER TAKMAMAKTAN'
Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da, Ocak-Ekim arası Kayseri’de meydana gelen kazalarda 111 kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatarak şunları söyledi:
"Kazalardaki ölümlerin yüzde 45’i emniyet kemeri takılmamasından meydana geliyor. Anneler babalar, kundaktaki çocuğu kucağına alıp direksiyona oturuyor. O anne babaların çocuklarını hava yastığı gibi kullandıklarının farkındalar mı? Ölümle kazaların birinci nedeni emniyet kemeri, diğeri aşırı hız, ışık ihlali. Denetimleri artırdık. Amacımız, ceza yazmak değil, hataların önüne geçmek."