Faik KAPTAN- Murat ÇAKIR/ İSTANBUL,() BATI Afrika ülkesi Gine'de bu yıl Mart ayında ortaya çıkan ve çağımızın salgın hastalıklarından birisi olarak adlandırılan Ebola, kısa sürede Liberya ve Sierra Leone’ye yayıldı. Salgın üzerine tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özellikle sınır kapılarındaki ilgili sağlık kuruluşları en üst düzeyde alarma geçirlildi, kontroller sıklaştırıldı. Kontroller, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü uzmanlarınca yapılıyor.

EBOLA'NIN YAYGIN BULUNDUĞU ÜLKELERE THY'NİN UÇUŞU YOK

Gine, Liberya ve Sierra Leone'ye yakın ülkelerden Senegal’in Dakar Havalimanı ile Gana’nın Accra Havalimanlarına THY’nin sefer yaptığını belirten yetkililer, bu ülkelerden gelen uçakların da hassas bir şekilde kontrol edildiğini söylediler. Ebola virüsünün havayolu seyahatiyle  ilk kez bir başka ülkeye Libya’ya geçtiği de açıklandı. Bu arada,  Ebola’nın yaygın olarak bulunduğu Gine, Liberya ve Sierra Leone’ye  THY uçaklarının uçmadığı öğrenildi.

ELLERİNİZİ ÇOK İYİ YIKAYIN
Uçak yolcularının yakın teması ile bulaşmasından korkulan ölümcül virüsten korunmanın en iyi yolunun temizlik, özellikle el temizliği olduğunu vurgulayan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü uzmanları, şu ana kadar o bölgeden gelen tüm uçaklarda hastalık belirtisi gösteren bir yolcuya ve uçuş ekibine rastlanmadığını belirterek, şu uyarılarda bulundular:
“Ebola virüsünden korunmak için en önemli uygulamalarından birisi ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz alkol-bazlı el losyonun kullanılması) ciltten potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.
Diğer uyarılar ise sırasıyla şöyle:

"Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız. Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla (Maymun türleri) temastan kaçınınız. Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz. Enfeksiyon olasılığını asgariye indirmek için ebola virüsü enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen insan ya da hayvanlarla yakın temas ederken enfeksiyon kontrol önlemlerini uygulayın. Etkilenen bölgelerden dönen kişiler enfekte olmuş semptomatik kişi ya da hayvanların vücut sıvılarıyla temas etmeseler bile sağlık durumlarını 10 gün süreliğine takip etmelidirler. Enfekte olmuş semptomatik kişi ve hayvanların vücut sıvılarıyla potansiyel temasları söz konusu olan kişiler, 21 gün süreyle sağlık durumlarını takip etmelidirler."

Seyahatleri esnasında hastalanan tüm kişilerin kendilerinde sadece ateş bile görülse acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmaları ve burada yaptıkları son seyahat ve potansiyel temaslıları hakkında bilgi vermeleri gerekiyor.

NASIL BULAŞIYOR ve ETKİLERİ
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü uzmanlarından alınan bilgiye göre, hastalığın bulaşma şekilleri de şöyle:

“Virüsle bulaşan Ebola’nın ilk semptomları ani ateş, ciddi derecede yorgunluk, kas ve boğaz ağrısı. Sonraki safhalarda hastalarda kusma, ishal ve bazı vakalarda hem iç hem dış kanama görülüyor.

Ebola SARS ya da grip virüsüne nazaran daha zor bulaşıyor. Havadan yayılmadığı için yayılma hızı daha yavaş. Hastalık, virüsü taşıyan bir hayvanın ya da hastanın kanına ya da ter, çiş, sperm gibi diğer vücut sıvılarına dokununca bulaşıyor. Cenazelerde bile, defin sırasında cansız bedenlere çıplak elle dokunulması virüsün bulaşmasına yol açabiliyor. Virüsün kuluçka süresi iki günden üç haftaya kadar sürüyor. Teşhisi ise kolay değil; zira ilk semptomlar gribi andırıyor.

 (FOTOĞRAF)