Faik KAPTAN/İSTANBUL,() Türk Hava Yolları (THY)   ‘K9’ adı verilen uzman köpeklerin çalıştığı güvenlik birimi olan “ K9 Patlayıcı Madde Dedektör Ekibi” kiralama hizmeti için ihale açtı.

THY Basın Müşavirliği'nden verilen bilgiye göre K9 Patlayıcı Madde Dedektör Ekibi’nin sadece kargo hizmetlerinde kullanılacağı açıklandı. THY Satın Alma Başkanlığı tarafından verilen gazete ilanında, teklif mektuplarının en geç 25 Mart 2014 Salı gününe kadar verilmesi istendi.
Son yıllarda elektronik çözümlerin artmasına rağmen özellikle uzman köpeklerden oluşan fiziksel güvenlik enstrümanlarının halen etkinliğini koruduğunu belirten bir bomba uzmanı, K9'lar için şunları söyledi:
“ K9'lar Güvenlik birimlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Ayrıca K9′ ların en sempatik güvenlik unsuru olmaları vazgeçilemezliklerini daima korumuştur. Ayrıca uluslararası uçak kargo taşımacılığında bazı paketlerin, stadandart X-ray cihazlarına girmeyen kargoların ya ulusal otorite tarafından akredite edilmiş K9 lar ya da özel ve çok maliyetli cihazlar tarafından kontrol edilmesi zorunluluğu vardır. İşte burada K9’lar devreye girmektedir. Eğitimli olan bu K9 köpekleri, her türlü bomba ihbarlarında, şüpheli paketlerde bugüne kadar başarıyla kullanılmıştır."

Avrupa Birliği standartları dikkate alınarak seçilen ve eğitilen K9 Patlayıcı Dedektör Köpekleri, askeri, ticari ve ev yapımı patlayıcıları tespit etme yetisine sahip bulunuyor.

FK (MK)  (FOTOĞRAF)