Faik KAPTAN/ISTANBUL,() Türk Hava Yolları (THY) yolcular için iki ayrı yeni uygulama başlattı. Birisinde Türkiye’ye transit olarak gelen AB üyesi ülke yolcularına büyük kolaylık sağlarken, diğerinde de tüm yolcuların uçak kapısı önünde zaman zaman yaşadıkları kargaşaya son verdi.
AB üyesi transit yolcular için terminal içinde artık uzun yol kat etme devrinin bittiğini ve bundan böyle kontrolden geçmediklerini belirten THY Genel Müdür Yardımcısı Akif Konar şunları söyledi:
“Bu AB üyesi yolcularımız için yeni bir uygulama. Önceden AB’den gelen dış transit yolcularımız normal lokal yolcular gibi tüm havalimanını kat ediyorlar ve transit kontrolden geçtikten sonra transfer kapıya ulaşıyorlardı. Bu da 20 ile 30 dakika arası zamanlarını alıyordu. Bu şimdi yeni başlayan uygulamayla, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün öncülüğünde yapılan bu uygulamayla burada 312/A adlı yeni bir kapı açıldı. Artık körükleri kullanarak doğrudan transfer kapısına yolcularımızın çıkma imkanı oluştu. Bu da yolcu başına süreyi 20 dakika kısalttı. Bizim yılda yaklaşık 14 milyon transfer yolcumuz var. Bu 14 milyon transfer yolcu içinde de 3 milyon yolcu yeni imkandan faydalanacak. Dolayısıyla toplamda 1 milyon saatlik tasarruf söz konusu. Bu bizim dış transit yolcumuza daha iyi hizmet vermemizi sağlayacak. Yolcu bu kapıya geldiği zaman işaretlerde gösterildiği gibi bir taraf dış transfer bir taraf ta iç transfer olarak burada ayrılacak. Bu tamamen AB üyesi transit yolcular için yapılan bir uygulama.”
UÇAK İÇİ VE DIŞI KARGAŞAYA SON
THY Atatürk Havalimanı İstasyon Müdürü Çelik Sipahi ise uçağa binmek için bekleyen arındırılmış salonlardaki yolcuların uçak içinde ve dışında yaşadıkları kargaşaya da son verildiğini belirterek şunları söyledi:
“Uçaklarımızdaki bu uygulamaya yeni başladık. Özellikle uçak içersindeki bölümleri dört alana ayırdık. Buna 'zon' diyoruz. Bunları A. B. C. D. olarak ayırdık. Uçaklarımızda yerleşimi kolaylaştırmak operasyonu hızlandırmak ve uçağa yolcularımızın daha konforlu bir şekilde geçebilmeleri için bölüm uygulamasına başladık. Bu dört bölüm yolcularımızın biniş kartlarında oturdukları koltuklara göre gösterilmekte. Yolcularımız uçaktaki yerleşimlerini hızlandırmak için uçağın arka bölümünden ön bölümüne doğru gruplar halinde almaya başladık. Yerleşimler bu bölüm uygulaması sayesinde daha hızlı oluyor. Ayrıca engelli ve özel hizmet gerektiren yolcularımız, çocuklu yolcular bunlar da istedikleri zaman ayrı bir bölümde alınıyorlar. Bu bize dar gövdelerde 4 ile 7 dakika arasında, geniş gövdelerde ise 5 ile 8 dakika arasında zaman kazandırıyor. Bu yoğun bir operasyon olan Atatürk Havalimanı’ndaki uçakların zamanında kalkmasına büyük katkı sağladı. Nisan ayından bu yana iç ve dış hat olmak üzer 38 körükte bu uygulamayı yapıyoruz.”
FK(FOTOĞRAF)