Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - SANSÜRÜN kaldırılışının 106. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından verilen geleneksel Basın Özgürlüğü Ödülleri de sahiplerini buldu. Erol Önderoğlu, Tuğrul Eryılmaz, BBC Türkçe ve Ankara Barosu ödüle değer görüldü. Son bir yıl içerisinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan TGC üyelerine de anı plaketi verildi. 

The Marmara Oteli'nde düzenlenen törende, aynı zamanda Seçici Kurul içerisinde yer alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli hazır bulundu.

Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı urgay Olcayto, Geriye doğru baktığımızda, basın tarihinde sansürün kalktığını söylemek çok zor. Türkiye'de halk bilgileniyor mu Uzun uzun düşünmek lazım. Bunun bir çok örneği var. Uludere'den IŞİD'e kadar halk bilgisiz. İktidar gazetelere bizzat müdahale etmekte. Türkiye'de gazeteciler zor bir sınavdan geçmektedir. Özellikle son 10 yıldır Türk basını büyük bir bunalım ve zorluk içindededi.



Daha sonra ödüllerin verilmesine geçildi. Basın Özgürlüğü Ödülü Kişi dalında, Erol Önderoğlu ve Tuğrul Eryılmaz'a verildi.



Seçici Kurul, “Çok farklı seslerin bir araya geldiği özgür bir platform olan Radikal 2'yi 17 yıl yönetmesi, ayrıca basın çalışanlarının haklarının korunmasına verdiği destek nedeniyle gazeteci Tuğrul Eryılmaz'ın ödüllendirildiğini vurguladı.



Erol Önderoğlu da, “Basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili hak ihlallerinin takibi, raporlanması, duyurulması için Türkiye'de ve uluslararası alanda yaptığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görüldü.



Ödülünü alan Tuğrul Eryılmaz, basındaki sansüre ve işten atılmalara dikkat çekerek, Basının başına gelenlerin sorumlusu örgütsüzlüktür dedi.



Erol Önderoğlu da, “Son üç ayda editoryal bağımsızlığı olmayan medyamızda 186'mız işten atıldı diyerek, gazetecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.



Kurum dalında da, ödülün, “Türkiye'de habere erişimin kısıtlı olduğu dönemlerde, Gezi sürecinde ve Soma faciasıyla ilgili her türlü baskıya rağmen kamuoyunun bilgilendirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle BBC Türkçe'ye verildiği vurgulandı. Ödülü alan BBC Türkçe Editörü Murat Nişancıoğlu, “Bu ödülü, Soma faciası ve Gezi olaylarıyla almış olmamız bizim için büyük onur dedi.



Kurum dalında ikinci ödül de, “Basın, ifade ve iletişim özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için verdiği destek nedeniyle Ankara Barosu'nun oldu. Bu ödül de, Ankara Baro Başkanı Sema Aksoy'a takdim edildi.



TGC'nin 1989'dan bu yana verdiği ödül, “Basında sansürün kaldırılmasının yıldönümü olarak kutlanan 24 Temmuz'da, basın özgürlüğü konusunda öne çıkan kurum ve kişilere veriliyor.



Tören sonunda, son bir yıl içerisinde Sürekli Basın Kartı almaya hak kazanan TGC üyelerine de anı plaketi verildi.