Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Spor Yazarları Derneği ve TGC Basın Senatosu önceki başkanlarından Necmi Tanyolaç dün vefat etti. TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, Basın Şeref Kartı sahibi Necmi Tanyolaç’ın ölümünün ardından TGC Yönetim Kurulu baş sağlığı mesajı yayınladı. Mesajda “Önceki başkanlarımızdan Necmi Tanyolaç’ı kaybettik. Üzüntümüz sonsuz. Gazeteciliğe ve spora büyük emek veren Necmi Tanyolaç’ın kederli ailesine, yakınlarına ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz” denildi.
TGC BAŞKANI OLCAYTO: BASIN ETİĞİNİN KORUNMASINDA ÖNEMLİ KATKILAR VERDİ
TGC Başkanı Turgay Olcayto ise büyük ustanın ölümünün ardından üzüntüsünü şöyle dile getirdi:
“Necmi Tanyolaç, spor basınına yaptığı katkılar kadar, toplum sorunları konusunda yazdığı yazılar ve çalışmalarla da dikkati çeken bir meslektaşımızdı. TGC’nin kurumsallaşmasında katkıları unutulmaz. Basın Senatosu’nda birlikte çalıştığımız dönemlerde de basın etiğinin korunmasında önemli katkılar verdi. Kendisini şükranla anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyorum.”
Necmi Tanyolaç’ın cenazesi 28 Kasım Perşembe günü saat 10.30’da Levent’te TSYD’nin merkezinin önünde düzenlenecek törenin ardından Şişli Camisi’ne götürülecek. Öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Feriköy Aile Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
NECMİ TANYOLAÇ’IN ÖZGEÇMİŞİ
1928 yılında İskeçe'de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nü bitirdi. Mesleğe 1950 yılında Zaman Gazetesi'nde adliye muhabiri olarak başladı. Son Posta, Milliyet, Tercüman, Güneş gazetelerinde çalıştı. Yazarlık ve spor yönetmenliği görevlerinde bulundu. Meydan, Gözcü ve Hürriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. "Arka Pencere", "Taçsız Kral", "8.15 Vapuru" ve “Martılı Kahve” kitapları yayımlandı. Spor ansiklopedisi yayınlayan kurulun yöneticisiydi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1969-1976 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği ve 1977-1991 yılları arasında da Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Necmi Tanyolaç, 1992 yılı Mart ayında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Başkanlığına seçildi.
Hizmet süresinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne değerli katkılarda bulunan ve basın özgürlüğünün yaygınlaşması için çaba harcayan Necmi Tanyolaç’ın Basın Müzesi ile Darıca Huzurevi'nin kurulmasında büyük emeği geçti. 2001 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülünü alan ilk TGC Başkanı oldu. TGC Basın Senatosu Başkanlık görevini yürüttü.
TSYD'nin kurucu üyesi olan Necmi Tanyolaç, iki dönem bu kuruluşun Genel Başkanlığını yürüttü.TGC ve TSYD'den 20 ödülü bulunan Tanyolaç, Basın Şeref Kartı sahibi ve iki çocuk babasıydı.
(BB)