İSTANBUL, () -  TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından iki aydır yürütülen Gazeteciler Özgürlük Platformu (GÖP) Başkanlığı görevini TGC Başkanı Turgay Olcayto, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’e düzenlenen törenle devretti. GÖP Başkanlığı 2 ayda bir değişiyor. TGC toplantı salonunda yapılan devir teslim törenine TGC Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir katıldı.
OLCAYTO: GAZETECİLERİ GÜÇ GÜNLER BEKLİYOR

TGC Başkanı Turgay Olcayto, yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Türkiye’de gazetecilerin de kutuplaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Gazetecilere Özgürlük Platformu, bu dönem içinde gerçekten bir umut ışığıydı. Birbirlerinin görüşlerine katılmasa da pek çok gazetecilik meslek örgütü, gazetecilerin özgür, bağlantısız haber yapabilmesi için uğraş verdi.
Özellikle hedef gösterme açısından büyük bir sıkıntı var. Hâlâ cezaevinde gazeteci bulunması bizi rahatsız ediyor. Gazetecilerin görevlerini rahat yapamaması, zaman zaman korumaların kolluk görevini de üstlenmesi, polisin gösterdiği şiddette gazetecinin korunmaması, toplum olaylarında bizim için büyük bir sorun. Bunun dışında gazetecilerin sendikasız olması da ayrı bir sıkıntı. Bu sektörde sendikal çalışma yapmak pek olası değil. İktidarın sendikalaşma yönünde taraf olması da sıkıntı veren bir olay. Hem Cumhurbaşkanı seçimlerinin hem genel seçimlerin olacağı bir döneme gireceğiz. Bu süreçte elbette gazetecilere çok iş düşecek. Çünkü gazeteciler, halka bilgi kanalını açıyorlar. Yerel seçimlerde de gördük, siyasetçiler halkla bağlantı kurabilmek için kendileri beğenmeseler de ekranlara, gazetelere koşuyorlar. Dolayısıyla bizim işimiz gerçekten zor. Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun 2 aydır dönem başkanlığını TGC yürütüyordu. Şimdi bu dönemi daha önceki yıllarda olduğu gibi Basın Konseyi’ne devrediyoruz. Umarım birlikte bu yükün altından kalkacağız. Size de başarılı çalışmalar dilerim.”
TÜRENÇ: İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SANSÜRE UĞRAMASI KAYGILANDIRIYOR

Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ise şunları dile getirdi:
“Bu önemli görevi layıkıyla yerine getirdiğiniz için size gazeteciler adına çok teşekkür ediyorum. Bu görev 2 ayda bir geliyor. GÖP’ün son derece önemli bir platform olduğunu düşünüyorum. Bugünün dünyasında asla ve asla dokunulmayan internet özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün Türkiye’de sansüre uğramış olması bizi son derece kaygılandırıyor. Gazetecilere Özgürlük Platformu da sansüre, oto sansüre önem veriyor. Biz de bu konuda çalışmalara devam edeceğiz. İnternetin başına gelen yasaklara, halkın haber alma hakkının kısıtlanmasına karşı mücadeleye devam edeceğiz.”

(FOTOĞRAF)