İSTANBUL, () TGC Başkanı Turgay Olcayto, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü günü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Olcayto, "Çağdaş demokrasilerin en temel güvencesi basın özgürlüğüdür" başlığıyla yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kamuoyunun haber alma, gerçekleri öğrenme hakkı için uğraş veren gazeteciler 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü ağır bir baskı altında karşılıyorlar. Basını kıskaç altına alan yasalarda iyileştirme yapmaktan kaçınan iktidarın; muhalif gazete ve televizyonlara, eleştiri hakkını kullanan köşe yazarlarına yönelik olumsuz tutumu, düşünceyi ifade özgürlüğünün önünü kesen yasaklar, gazetecilerin sağlıklı haber üretme işlevini olanaksız hale getirmektedir.
Çağdaş demokrasilerin en temel güvencesi olan basın özgürlüğü, parlamentoda çoğunluğa sahip iktidarın çıkardığı yasalar ve yayınlar üzerinde kurduğu baskı sonucu gücünü yitirmiştir. Örtülü sansür, oto sansür, iktidara muhalif gazetecilerin patronaj kesimi tarafından işten çıkarılmaları, birbiri ardına kapanan ya da küçülen gazeteler, günümüz basın sektörünün başlıca sorunlarını oluşturmaktadır.

40 gazeteci ve dağıtıcı cezaevinde

Halen 40 gazeteci ve gazete dağıtıcısı cezaevlerinde çile doldurmaktadır. Özelikle ana akım medyanın yazılısı ve görseli ile halkın bilgi edinme, doğru haber alma hakkına saygı göstermedikleri, iktidarı hedef alan kimi haber ve görüntüleri kamuoyundan gizledikleri bir dönemi yaşıyoruz. Gazetecilerin sendikalılaşmasını önleme çabalarının iktidara yakın gruplardan gelmesi, gazetecilerin kutuplaşmasını arttıracak faaliyetlerin de aynı odaklar tarafından gerçekleştirilmesi dikkat çekicidir.

Özgür ve bağlantısız basın tüm toplumun yararınadır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak diyoruz ki; gazeteciler üzerinde siyasetçilerin, iktidarın başlattığı karalama, suçlama kampanyaları bitmelidir. Özgür ve bağlantısız bir gazeteciliğin mesleğe egemen olabilmesi tüm toplumun yararınadır. Elbette kamunun ve siyasetçilerin de…
Basın emekçilerinin sosyal güvenceleri iyileştirilmeli, gazeteci patronların insafına terk edilmemelidir. Zor koşullara karşın haber peşinde koşmayı sürdüren, üreten, halkın haber alma kanallarını açık tutmaya çalışan basın emekçilerimizin Dünya Basın Özgürlüğü gününü bir kez daha kutluyoruz. Umarız gelecek 3 Mayıslarda sorunları geride bırakmış gerçekten özgür bir basınla mutluluğumuzu paylaşırız."