ŞIRNAK BAROSU İLE ULUDERELİ AİLELER DE SAVCILIĞA BAŞVURDU
Uludere İlçesi'nin Irak sınırında 34 kişinin öldüğü hava operasyonunun ikinci yılında, 'Uludere olayının ikinci yılı kutlu olsun. Ölen katırlar sizden daha değerliydi, yazık oldu' diye tweet attığı iddiasıyla futbol hakemi Ümit Çınarlı hakkında Şırnak Barosu ve Uludere'de ölenlerin aileleri suç duyurusunda bulundu. Uludere Adliye binası önünde İHD Şube Başkanı Emirhan Uysal ile Baro üyesi avukatlarla bir araya gelen Uludereli aileler, 'Çınarlı'yı kınıyoruz' yazılı pankart açarak Ümit Çınarlı aleyhinde sloganlar attı.
Ailelerle birlikte Uludere Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduktan sonra Adliye binası önünde bir açıklama yapan Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, şunları söyledi:
"Bu katliamı meşru gören, bu katliamın faillerini yere göğe sığdıramayanları teşhir etmek ve yetkili makamlarca cezalandırılması için buradayız. Şikayet edilen Ümit Çınarlı, Roboski (Ortasu) katliamının ikinci yıldönümünde 27.12.2013 tarihinde resmi Twitter hesabında saat 23:58'de, 'Hümanizm köpekliktir! Uludere'deki katırlara üzülün bence', 'Uludere olayının ikinci yıldönümü kutlu olsun! Ölen katırlar sizden daha değerliydi, yazık oldu' şeklinde ırkçı saikle yazarak bu ülkede etnik kimliğinden ötürü en başta Roboski'de katledilen insanları ve ailelerini nihayetinde de Kürt halkını TCK md.216/2'de belirtildiği gibi alenen aşağılamıştır. Bu durum ulusal basında da geniş bir şekilde yer almış ve suçun maddi unsuru olan aleniyet şartı gerçekleşmiştir. Uludere Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gerekli araştırmanın yapılarak şikâyet edilenin cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduk."
Aileler adına konuşan Veli Encü ise "Hakem Ümit Çınarlı ırkçı söylemlerle insanlığı ve toplum vicdanını bir kez daha Roboski'ye gömmüştür. İkinci yıldönümünde de hakaretler duymaya devam ediyoruz. Hakem Ümit Çınarlı'nın sözleri bizi derinden yaralamıştır. Bunları söyleyenler bu cesareti tamamen hükümetten almaktadırlar" dedi.