Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Disiplin Kurulu Üyesi ve spor hukukçusu Avukat Remzi Kazmaz, e-bilet ve passolig kart uygulamasıyla amaçlananın, yandaş bir bankaya para aktarılması hedefi olduğunu öne sürdü. Tükecici Mahkemesi'nce verilen passolig uygulamasını durdurma kararını değerlendiren Kazmaz, "TFF'nin uygulamaya koymuş olduğu sporda şiddet yasasıyla ilgili yönetmeliği olan e-bilet ve passolig uygulaması çıktığı günden itibaren konuşuluyor. Birçok şaibeyi de beraberinde getirdiğinden, kamuoyunda sporseverlerinde vicdanları bu konuda rahatsız. Bizlerinde içinde bulunduğu bir oluşumun açtığı davada, tüketici mahkemesinin verdiği karar yerinde ve uygundur" dedi.
Türkiye Futbol Federasyonu eski Disiplin Kurulu üyesi ve spor hukukçusu Avukat Remzi Kazmaz, e-bilet için Tüketici Mahkemesi'nin verdiği kararı yorumladı. Mahkemenin yerinde ve doğru bir karar verdiğini belirten Kazmaz, "E-bilet uygulaması mahkemeden döndü. Olması gereken de buydu. Türkiye bir hukuk devletidir. E-bilet uygulamasının kuruluşu yanlıştı. Yani, TFF'nin yapmış olduğu ihale sonucunda bir bankanın devreye sokularak, passolig uygulamasının bir bankaya verilmesi ticari hükümler doğrultusunda ne derece doğruydu? Passolig uygulamasıyla ilgili her sezon alınacak olan 15 veya 25 liranın bir bankanın tekeline girmesi ne kadar ahlakidir? Tüketici Mahkemesi bu konuları gözönüne alarak yeniden yapılandırılmasını söyledi. Şimdi top Türkiye Futbol Federasyonu'dadır ve topu eskisi gibi taca atmamalı. Kulüpler Birliği de taca atılan topu seyretmemelidir" dedi.
TARAFTARIN CEBİNDEN ÇIKAN HER KURUŞ TÜRK SPORUNA DÖNSÜN
Taraftarın da cebinden çıkan paranın yine Türk spora geri dönmesinin daha adilane olduğunu söyleyen Kazmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: "Passolig için taraftarın verdiği her kuruş, Kulüpler Birliği'nin kuracağı havuzda toplanırsa ve kulüplere adilane dağıtılırsa Türk sporu faydalanır. Yandaş banka diye hitap edilen bankanın, kazandığı ihale sonucunda, topladığı paraların Türk sporuna ne kadar hayrı var. Ticaretin de bir ahlakı olmalıdır. 5 ile 10 milyon arasındaki tüketici taraftarın almış olduğu passolig için ödediği paranın bir tek bankaya gitmesi doğru bir karar mıdır? Bu ihaleler yapılırken kapalı kapılar ardında neler döndü? Bu da siyasilerin işidir. Bu ülkede muhalefet yapan siyasiler, biraz kafasını çevirip baksın, 'Türk sporu nereye gidiyor? Türk sporundaki rant kimin cebine iniyor' diye." 
BATILI ÜLKELERDE, SPORDA ŞİDDET ÜZERİNDEN NEMALANMA GÖREMEZSİNİZ
Sporda şiddetin çözülmesine yönelik e-bilet uygulamasının taraftarın numaralı yerde oturması, şiddeti yapan kişilerin belirmesini doğru bulduğunu belirten Remzi Kazmaz, "Tabiki doğrudur. Ama hangi ülkede şiddet üzerinden nemalanma, şiddetle birlikte parasal anlamda rant kazanma var? Hiçbir batılı ve demokratik ülkede böyle uygulama bulamazsınız. Türkiye'ye has bir uygulama ile yandaş bir banka bu konuyla ilgili zenginleştiriliyor. Tüketiciyi bir meta haline dönüştüren ve onun üzerinden birçok para kazanmaya yönelik anlayışın derhal TFF'yi terk etmesi gerekir ve bu yasa yeniden yapılanmalıdır. Taraftarlardan çıkacak her kuruş, Türk sporuna hizmet etmelidir" dedi.
Uygulamanın ölü doğduğunu söyleyen Kazmaz, "Devlet kurumu ile adalet duygusuna zarar verileceğini, toplumun da bu tür yasalara uymayacağını, zorluklar çıkaracağını söyledik. Bu çağrılarımız tribünlerde ve hukuk cephesinde karşılık buldu. Taraftar Hakları Dayanışma Derneği açtığı davayı kazandı. Karara itiraz edilse bile nihai kararın da bu yönde çıkacağını düşünüyorum. Bu olay karşısında mahkemenin duruşu da önemlidir. Birlerce dava açılmadan, mağduriyetler yaşanmadan uygulamayı iptal etmiştir. Siyasilerin yapamadığını, göremediğini mahkeme görmüştür" diye konuştu.

NK (AÖ/RT) (FOTOĞRAFLI)