Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ ADAPAZARI (Sakarya), () - ADAPAZARI'nda besicik yapan Ozan Altun ve Faruk Erbay, 'hayvancılığa teşvik kredisi' kullanarak 1 milyon 180 bin TL kredi çekip damızlık olarak devletten satın aldıkları 178 büyükbaş hayvanın tüberkülozlu çıktığını söyledi. Hayvanların teşhisten bir ay sonra Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce daha düşük bedelle geri alınınca yüzbinlerce lira zarara uğrayıp icrayla karşılaşan besiciler dava açtı.
Adapazarı'nın Karakamış Mahallesi'nde hayvan alım satımı ve süt üreticiliği yapan Ozan Altun ve Faruk Erbay, hayvancılığa teşvik kredisi imkanını kullanarak bir kamu bankasından 1 milyon 180 bin TL kredi çekip 178 damızlık büyükbaş hayvan aldı. Çanakkale'den getirilen büyükbaş hayvanlara 1 yıl sonra Adapazarı İlçe Tarım Müdürlüğü veteriner memurlarının yaptığı kontrollerde tüberküloz teşhisi konuldu. 2012'de teşhisten 1 ay sonra hayvanlar Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce alınarak İstanbul'a götürüldü.
Ozan Altun ve Faruk Erbay hayvanlarının kısa bir süre içinde İstanbul'da bir kesimhanede kesildiğini, tanesini 7 bin liraya aldıkları hayvanlara ise daha düşük değer biçildiğini, yüksek gösterilmesi için ise kendilerinden rüşvet istendiğini ileri sürdüler. Devlet kredisiyle yine devletten aldıkları büyükbaş hayvanların hasta çıkması nedeniyle şu anda çiftliklerine hayvan yasağı giriş çıkış yasağı konulduğunu söyleyen besicilerden Ozan Altun, teşvik kredisi çektiği bankaya şu anda 332 bin TL borcu olduğunu belirterek şunları söyledi:
"2012 yılında bir tüberküloz hastalığı çıktı. Ben İlçe Tarım Müdürlüğü'ne başvurdum, kaale alınmadı. Valiliğe başvurdum, Ankara ile görüşüldü. 3 gün sonra burası karantina altına alındı. 25 Aralık 2012 tarihinde de hayvanlarımızda tüberküloz olduğu kesinlik kazandı. Hayvanlarımızı kamyonlara yükleyip götürdüler. 7 bin TL'ye aldığımız hayvanlara bu kez  2 bin lira ile bin 200 lira arasında değer biçildi. Bu durumu şikayet ettik. Kredi borcumuzu ödeyemediğimiz için icralık olduk. Buradaki görevli hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Yetkililere sesleniyorum, bizi bu mağduriyetten kurtarsınlar."
Besicilerden Faruk Erbay ise hayvanların kesildikten sonra müdürlük tarafından kilo ve fiyat konusunda haksızlığa uğradıklarını kaydederek, "Takdir komisyonunun aldığımız fiyatın çok altında fiyat belirlemesi  bizi bankalara daha da borçlandırdı. Devletin bize sattığı hastalıklı hayvanlar nedeniyle icralara düştük" dedi.
Besiciler mal varlıklarına borçları yüzünden icra ve haciz işlemleri başlatıldığını belirterek çaresiz kaldıklarını söylediler. Her iki besici de haklarını aramak için dava açtı.

FOTOĞRAFLI