BALIKESİR’in Edremit İlçesi'nde, özellikle erkeklerin değer verdiği aksesuarların başında gelen tespihler, 20 lira ile 2 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.
Edremit’teki atölyelerde saatlerce süren çalışmalar sonucunda; dünyanın çeşitli ülkelerinden getirilen fildişi, oltu taşı, katelin, kuka, deve kemiği ve kaplumbağa kabuğu gibi çeşitli materyallerden boncuk üretiliyor. Zımpara, torna ve çark gibi aletlerle işlenen bu materyallerden yapılan boncuklar ipe dizilip, tespih yapılarak 20 lira ile 2 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Daha çok sipariş alınıp hazırlanan tespihlere özellikle erkekler yoğun ilgi gösteriyor. Kuyumcular Çarşısı’nda tespih yapıp, satarak geçimini sağlayan 37 yaşındaki Mehmet Emin Parlaklı, “Doğal taşlardan yapılan tespihler şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Stresi atıyor, düşünce gücünü artırıyor. Tamamen doğal taşlardan yapılan tespihler astım, bronşit ve romatizmal hastalıklara şifa kaynağı oluyor” dedi.
YUNANLILARIN TERCİHİ CAM TESPİH
Parlaklı, cam tespihlerin özellikle Yunan turistler ve kadınlar tarafından yoğun tercih edildiğini belirtti. Suriye’den getirttiği, el yapımı cam tespihleri 5 ile 15 euro arasında değişen fiyatlardan sattığını belirteren Parlaklı, “Bu tespihler Suriye’de şişirilmiş camdan yapılarak simlerle süsleniyor. Yunanlı turistler en fazla ilgiyi cam tespihlere gösteriyor. Ayrıca kadınların da bu tespihlere ilgileri oldukça yoğun. Kadınlar, eşlerine ve erkek arkadaşlarına hediye seçerken tercihlerini üzerine isim yazılmış, oltu taşından yana kullanıyorlar. Ama gündelik kullanım amacıyla alıyorlarsa, tercihleri cam tespih. Cam tespihler rengarenk, bu yüzden hem ilgi çekici hem de fiyatları çok uygun” diye konuştu.
KOLEKSİYONERLER İLGİ GÖSTERİYOR
Özel üretim tespih yaptıklarını da belirten Parlaklı, şunları söyledi:
“Hayvansal materyalleri genelde müşterilerimiz yurt dışından temin ederek işlememizi istiyor. Bunlar arasında genelde kaplumbağa, fildişi, Akdeniz mercanı, doğal damla taşı yer alıyor. Biz de bunları İstanbul, Erzurum ve Kahramanmaraş'ta ustalara işletiyoruz. Bunlardan en pahalı tespihler ise Akdeniz mercanı, gergedan boynuzundan yapılan tespihler büyük paralara alınıp satılıyor. Bu tespihlere daha çok koleksiyonlar ilgi gösteriyor. Bunların yanı sıra katalin, doğal damla taşı ile kehribar tespihler çok ilgi duyulanlar arasında yer alıyor. Fiyatları da 400 TL’den başlıyor, 2 bin TL'ye kadar alınıp satılıyor.”