SİVAS Ticaret ve Sanayi Odası'nın (STSO) başvurusu ile 2011 yılında Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından tescillenen Sivas köftesine ilgi her geçen gün artıyor. Köftenin artık markalaştığını belirten Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, tescil sonrası köfte satışlarında yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandığını ifade etti.
STSO'nun girişimleri sonucu 2011 yılında 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alan Sivas köftesi, son yıllarda kentte ve çevre illerde oldukça yoğun rağbet görüyor. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın, sadece et ve tuzla yapılan Sivas köftesi yörede en çok tercih edilen yemekler arasında yer alıyor. Sivas Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, Sivas köftesinin tescil aldıktan sonra özellikle kente dışarıdan gelenler tarafından yoğun bir ilgi gördüğünü belirterek, "Çünkü tescilli köftemizi satmak isteyen işyerlerine 'Tescilli Sivas Köftesi Satış Noktası' diye bir bayrak verildi. Bu bayrak, ön vitrinlerde ve masalarda broşür olarak sergilendi, tanıtımları yapıldı. Bundan dolayı da yoğun ilgi gördü" dedi.
GÜNLÜK 10 TON KÖFTE TÜKETİLİYOR
Tescil almadan önce kentte günde 4 ton Sivas köftesi satıldığını belirten Yiğit, "Sivas köftemiz şu an çok iyi bir derecede tutuldu. Sadece lokantalarda günlük 10 ton köfte tüketimimiz var. Bu da bizi mutlu ve memnun ediyor" diye konuştu. Türkiye'nin çeşitli illerindeki lokanta ve restoranların tescilli Sivas köftesi satmak için kendilerine başvuruda bulunduğunu belirten Yiğit, "Sivas köftesi satmak isteyenler gerekli standartları yerine getirdikten sonra yıllık 250 Türk Lirası ödeyerek tescil belgesi alabiliyorlar. Geçtiğimiz hafta Kayseri'ye 2 tane tescil verdik. Tabii tescil verirken de etin içerisinde tuzdan başka herhangi bir katkı maddesinin olmamasına dikkat ediyoruz. Bununla ilgili yöremizde yetişen hayvan da çok önemli tabii, kekik otuyla beslenmesi etin lezzetli olması manasında büyük önem taşıyor. 2 yaşındaki dananın kaburga, kürek ve but etlerinin karışımıyla yapılan bir köfte. Kayseri'de yapılan köfteleri laboratuvara gönderdik. İncelemelerin olumlu yönde sonuçlanması sonrasında lokantalarımıza tescil verdik. Talep her geçen gün artıyor. İstanbul'dan talep var, Ankara'dan talep var. İnşallah bu şehirlerdeki lokantalara da önümüzdeki günlerde gidip tescillerini takdim edeceğiz" dedi.
'KURALLARA UYULMAZSA MEN EDERİZ'
'Tescilli Sivas Köftesi Satış Belgesi' bulunan lokantaların 3 ayda bir İl Tarım Müdürlüğü tarafından denetlendiğini belirten Yiğit, "Tescil belgesini aldıktan sonra Sivas köftesinin satış kurallarına uyulmaması ile ilgili bize şikayet geldiği zaman, komisyonumuz bu iş yerlerinin tescil belgesini iptal ediyor. Tekrar başvursa dahi tescil vermiyoruz, yani o işletmeyi Sivas köftesi satmaktan tamamen men ediyoruz" diye konuştu.
'TÜRKİYE'NİN EN ORGANİK KÖFTESİ'
Sivas köftesinin Türkiye'nin dört bir yanında tanıtıldığını ifade eden Yiğit, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz aylarda Sivas köftemizi İzmir Fuarı'nda tanıttık. Ayrıca Safranbolu ve Mersin'de tanıtım yaptık. Bu fuarlarda da çok yoğun ilgi gördük ve çok olumlu tepkiler aldık. Köfteyi tadanlar böyle bir lezzetin olmadığını söylediler ve beğeniyle tükettiklerini gördük. Akçaabat ve İnegöl köftesi ile arasında çok fazla fark olduğunu yönünde tepkiler aldık. Çünkü bizde hiçbir katkı maddesi yok. Yani diyebilirim ki, Türkiye'nin en organik köftesi."
SİVAS KÖFTESİ SINIRLARI AŞACAK
Köfteyi yurt dışında da tanıtacaklarını belirten Yiğit, "15 kişilik bir fuar ekibi kurduk. Bundan sonra davet edildiğimiz her fuara gideceğiz. Bunu tanıtmak tabii bize düşüyor, sadece lokantacılar odasına değil, başka şehirlerde yaşayan Sivaslılara da düşüyor bu görev. Sivas köftesini biz Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Yakında Hollanda'ya gideceğiz, yurt dışında da bu tür tanıtım faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" dedi.