Terör eylemleriyle sarsılan Güneydoğu için devlet düğmeye basıyor. Bu kapsamda Diyarbakır'da, çatışmaların sona ermesinin ardından dönüşüm başlayacak.

Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı ilçelerde operasyonlar sona erdi, yaşam normalleşmeye başladı. Kısa zaman içerisinde de tespit çalışmaları yapılacak.

Göç eden ailelere destek

Güvenlik nedeniyle göç etmek zorunda kalan ve terörden etkilenen ailelere her bakımdan destek olunacağını açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu vatandaşların gittikleri yerde izlenerek, aldıkları sosyal ve ekonomik hizmetlerin devamlılığının sağlanacağını belirtti. Bu bağlamda terör nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere her ay düzenli bir şekilde kira, sığınma ve geçici barınma yardımı yapılacak.

KYK yurtlarında ücretsiz barınma imkanı

Yapılacak çalışma ile gençlik, spor ve kültür merkezlerinin çalışma kapasiteleri genişletilecek. Terör nedeniyle evleri zarar gören üniversite öğrencilerine Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarında ücretsiz barınma imkanı sağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yeni bir yasal düzenleme için çalışmalarını sürdürüyor. İznik, Amasya, Sivas, Kırşehir, Diyarbakır, Mardin gibi illerin tarihi merkezleri özel bir düzenlemeyle, gerekiyorsa yasal düzenlemeyle, tarihi dokuyu koruyacak şekilde muhafaza altına alınacak.

Özellikle Diyarbakır ve Sur, tarihine uygun şekilde yeniden inşa edilecek. Tarihi dokunun muhafazasıyla birlikte kentlerin alt yapı çalışmaları da devam edecek. Çukurlarla, mayınlarla bozulan isale hatları, kanalizasyonlar ve arıtma tesisleri tümüyle elden geçirilecek, yollar rehabilite edilecek, hasar gören enerji tesisleri onarılacak.

Ekonomik hamleler

Hükümet, bölgede ekonomik kalkınma hamlesi için de önemli adımlar atıyor. Son 13 yıllık dönemde ekonomik anlamda büyük değişimin yaşandığı bölge daha da gelişecek ve güçlenecek.

Bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu, kendisine iletilen her talebin mutlaka yerine getirileceğini belirterek şunları söyledi:

“Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları, hiçbir gecikme zammı ödenmeksizin ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların Halkbank kredi ödemeleri ertelenecek. Çiftçilerimizin herhangi bir ödemesi varsa ertelenecek. Çiftçilerimize ve esnafımıza faizsiz kredi sağlanacak. İstihdam artışını sağlayacak şekilde yepyeni bir hamle başlatacağız. Huzur olmazsa ekonomi olmaz. Yeni bir ekonomik kalkınma hamlesi başlatıyoruz. 2016-2018 arasında sadece GAP bölgesine 26,5 milyar Türk lirası yatırım yapacağız. Onlar yıkmaya biz yapmaya geliyoruz. Onlar tahrip etmeye biz inşa etmeye geliyoruz."

Çalışmalar tamamlandığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi terörle değil, kültür mirasıyla anılacak.

İş imkanları

Bölgenin ayağa kalkışı için ne gerekiyorsa yapılacağını açıklayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bölgeye yönelik pozitif ayrımcılığın her zaman olacağını ve ihtiyaç duyulan yatırımların yapılacağını söylemişti. Buna bağlı olarak Şimşek, “İş ve aş imkanlarının artması için makro anlamda ne gerekiyorsa yapacağız." diye konuştu.

Milli birlik projesi

2013'te Mayıs'tan itibaren Türkiye'de yeni bir dönem başlarken, milli birlik ve kardeşlik projesini takip eden Çözüm Süreci ile bütün sorunlar masaya yatırıldı. Olayların demokratik bir ortamda çözülme iradesi gösterilmişken birileri bundan rahatsız oldu. Önce Gezi olayları, ardından 17-25 Aralık kumpasları, sonra da 6-7 Ekim süreciyle Türkiye'deki kardeşliğe doğrudan kasteden eylemlere girişildi.

Yaşanan son gelişmelerin ardından artık sadece halkın kendisini muhatap alan Hükümet, milli birlik ve kardeşlik projesini yeniden başlatacak. Proje kapsamında 'İstişare Meclisleri'nin kurulması için talimat verildi.

İl ve ilçelerde sivil toplum kuruluşlarından, kanaat önderlerinden herkesin saygı duyduğu isimlerden oluşan İstişare Meclisleri'nin üyeleri, bakanlarla, hatta Başbakan'ın ziyaretlerinde doğrudan Başbakan ile muhatap olacak. Böylelikle Türkiye'de huzurun pekiştirilmesi ve demokrasinin tabana yayılması için çalışmalar yürütülecek. 
Terörün açtığı yaralar sarılacak