"TKP/ML" operasyonu kapsamında tutuklanmasının ardından açığa alınan ilkokul öğretmeni Yusuf Demir, 'terör örgütü üyesi olmak' ve 'silah ve patlayıcı temin etme' suçlarından 12 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanıklar Yusuf Demir ve Ünal Şengezer ile tutuksuz sanık Muharrem Demir hazır bulundu. Yusuf Demir'in 16 Ekim 2012'de gözaltına alındığı gün dünyaya gelen kızı Nora ve eşi Sevgi Demir de izleyici olarak duruşmaya katıldı. 15 aydır tutuklu olan Yusuf Demir savunmasında sendikacı olduğunu ve siyasal bir kimliğe sahip olduğunu belirterek, "Dosyada yakalandığım iddia edilen çanta ile alakalı olmadığım raporlarla ortaya çıkmıştır. Çantayı görmedim" dedi. Tutuksuz sanık kardeşi Muharrem Demir'le yaptığı telefon görüşmesinde kardeşine "Taylan" dediğini çünkü kardeşine aile içinde ve arkadaşları arasında Taylan olarak hitap edildiğini kaydeden Yusuf Demir, "Bu durum emniyet fezlekesine kod adı olarak girmiş. Ancak emniyette gözaltındayken de kardeşime Taylan diye seslendiler" dedi.
"Ben eğitimci ve aktif bir sendikacıyım. Katıldığım mitingler yasal mitinglerdir" diyen Demir, "63 kişilik bir sınıfa öğretmenlik yapıyorum. Bu yüzden eğitimde yaşanan sorunlara duyarlıyım. Bu yüzden dosyada sendikal faaliyetlerim var" dedi. "KIZIMIN BÜYÜYÜŞÜNÜ FOTOĞRAFLARDAN TAKİP EDİYORUM"
Tutuklandığı gün kızının dünyaya geldiğini anlatan Yusuf Demir, "Kızıma annesi fotoğraflarımı göstererek tanıtıyor. Kızımın büyüyüşünü hücremdeki fotoğraflarından takip ediyorum. Bu dosya böylesi bir mağduriyet yaratmaya yönelik bir dosyadır. Bir önceki duruşma 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ne denk gelmişti. O zaman hak ihlallerimizin giderilmesini bekliyorduk. Bugün de yılın son günü. Yarın yeni bir yıl. İçimizde bir umut var. Tahliyemle birlikte beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.
Yusuf Demir'in avukatı Güray Dağ ise müvekkilinin TKP-ML örgütü ile bağını kuran en küçük bir delil olmadığını belirterek, "Müvekkilim muhalif ve sosyalist kişiliğiyle tanınan bir sendikacıdır. Bu nedenle polisin açıkça husumet beslediği bir kişidir. Bu husumet nedeniyle komplo kurduğunu düşünüyoruz" dedi. DEMİR VE ŞENGEZER'E 12 YIL 6 AY HAPİS CEZASI
Mahkeme heyeti, sanık Muharrem Demir'in beraatine karar vererek, sanık Yusuf Demir ile Ünal Şengezer'in 'terör örgütü üyesi olmak ve silah ve patlayıcı temin etme' suçlarından 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak mahkeme Demir ve Şengezer'in yargılama aşamasındaki davranışlarını dikkate alarak cezayı 12 yıl 6 aya indirdi. İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede sanıklar Muharrem Demir, Yusuf Demir ve Ünal Şengezer'in "terör örgütü üyesi olmak" ve "silah ve patlayıcı temin etme" suçlarından 9'ar yıldan 22'şer yıla kadar hapisleri isteniyordu. CT (TT)