MANİSA'nın Soma İlçesi'nde facianın meydana geldiği madenin de bağlı olduğu Soma Holding bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası madenlerindeki işçiler bugün işbaşı yapmadı. İşçiler, Soma Kaymakamlığı önünde, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay basın açıklaması yaptığı sırada tepki gösterdi. Küçükgencay'ın açıklamasını yarıda kesmesine neden olan işçiler isyan etti. Kendi çalıştıkları maden ocaklarının şartlarının, facianın yaşandığı maden ocağından daha kötü olduğunu, bazı bölümlere dizlerinin üzerinde ya da sürünerek ulaştıklarını dile getiren işçiler, taşeronlaşmanın resmiyette görünmediğini ancak fiili olarak uygulandığını ileri sürdü. Madenciler, çalışma şartları iyileştirilinceye kadar madenlere girmeyeceklerini kaydetti.
Soma'da maden faciasıyla ilgili Soma Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yapmak isteyen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, felaketin yaşandığı maden ocağının bağlı bulunduğu holding bünyesindeki Işıklar ve Ata Bacası maden acoklarında çalışan işçilerin tepkileriyle karşılaştı. Bir süre güçlükle konuşan Küçükgencay, işlerin yoğun tepkisi üzerine açıklamasını yarıda bırakmak zorunda kaldı.
Facianın şokunu üzerlerinden atamadıklarını dile getiren işçiler, yıllardır sustuklarını ancak artık haklarını arayacaklarını yeni ölümlerin yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
UYUYAMIYORUM
Eynez Karanlıkdere mevkiindeki maden ocağında meydana gelen facianın ardından kurtarma çalışmalarına katılan ve holding bünyesinde bir başka maden ocağında çalıştığını dile getiren maden işçisi Tevrat Çün, günlerdir uyuyamadığını kaydetti. Gözlerini yumduğunda arkadaşlarının cesetlerini gördüğünü aktaran Çün, "Arkadaşlarımın cesetlerini taşıdım. Onlarca arkadaşımın cansız bedenini gördüm. Yerin altındaki durum kelimelerle anlatılamaz. Ben günlerdir uyuyamıyorum" dedi.
ŞARTLAR DÜZELTİLİNCEYE KADAR ÇALIŞMAYACAKLAR
Cesetlerin çıkartılmasının ardından, çalıştığı madene çağırıldıklarını savunan Çün, "Arkadaşlarımızı ve bizleri çalışmamız için madene çağırıyorlar. Bizim çalıştığımız Ata Bacası'ndaki çalışma koşulları, facianın yaşandığı ocaktan daha kötü. Yaklaşık 700 metre yürüyorsanız, bir bölümünü dizlerinizin üzerinde, kalanını da sürünerek geçmek zorunda kalıyorsunuz. İş güvenliği eğitimleri tam olarak verilmiyor, Bizim çalışma şartlarımız devlete ait madenlerdeki gibi olmazsa çalışmayacağız. O zamana kadar burada bekleyeceğiz. Bizim hakkımızı savunmamız için kimseye ihtiyacımız yok. Madenciler kendi haklarını savunabilirler" diye konuştu. Gözyaşlarına hakim olamayan Çün daha fazla konuşamadı.
TAŞERON RESMİYETTE YOK UYGULAMADA VAR
Bir diğer maden işçisi ve devlete ait maden ocağında çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi Tufan Günay ise bağlı bulundukları sendika yönetiminin firmalarla bağlantılı olduklarını ve bu yönetimi istemediklerini vurguladı. Resmi olarak taşeron işçinin bulunmadığını aktaran Günay, “Taşeronluk resmiyette yok ancak uygulamada var. Şu anki sendika yönetimi işçilerin haklarını savunamıyor, bu yönetimin değişmesini istiyoruz" dedi. Çok sayıda işçi de yeraltında baskıya maruz kaldıklarını, resmi olarak holding bünyelerinde görünmelerine rağmen, 'Dayıbaşı' olarak tabir edilen ekip sorumlularıyla muhatap olduklarını, bu kişilerin daha fazla kömür çıkartılması için de baskı uyguladıklarını iddia etti. Soma Kaymakamlığı önünde bekleyişlerini sürdüren öfkeli kalabalık, bir çok maden ocağında güvenlik sorunu olduğunu aktardı.
Öteyandan Soma Holding'a ait iki ocakta işçiler bugün işbaşı yapmadı. İki madende de onar kişilik iki ekibin güvenlik önlemleri, madenin su basmaması için görev yaptıkları öğrenildi.

TH(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)