Osman URAS / BODRUM, (Muğla) ()- MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde, bir otel inşaatı için kepçeyle yapılan temel kazısı yolun ve bitişikteki iki katlı bir evin duvarının çökmesine neden oldu. İkişer katlı iki ev de yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Duvarı yıkılan evde yaşayanların kısa bir süre önce dışarı çıkmaları olası bir faicayı önledi.

Kumbahçe Mahallesi, Papatya Sokak’taki 20 yıl turizme hizmet eden Gözegir Otel, bir süre önce yerine yenisi yapılmak üzere yıkıldı. Yıkılan otelin yerinde bugün saat 16.00 sıralarında kepçeyle kazı çalışması yapılırken, hemen yanından geçen yolun 15 metrelik bölümü çöktü. Yolun çökmesiyle birlikte yola cephesi bulunan Ülfet Göymen, Mustafa Göymen ve bir süre önce vefat eden Ali Cengiz’in mirasçılarına ait ikişer katlı üç ev de, çökme tehlikesiyle karşı karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine bu evlerde yaşayan 4’ü kadın 5’i çocuk toplam 9 kişi, komşularının da yardımıyla dışarı çıkartıldı. Boşaltılan evlerden birinin duvarı yarım saat sonra büyük bir gürültüyle yıkıldı. Yol ve evdeki çökme nedeniyle içme suyu şebekesi patladı, elektrik hatları zarar gördü. Bu nedenle mahallenin bir bölümüne elektrik ve su verilemezken, evleri zarar gören aileler gözyaşlarını tutamayıp, sinir krizi geçirdi.

Duvarı yıkılan Cengiz Ailesi’ne ait evin Anıtlar Kurulu’ndan tescilli Rum evi olduğu öğrenildi. Hiçbir şey olmamış gibi devam edilen kazı çalışması mahalle halkı ve polisin tepki göstermesi üzerine durduruldu. Temel kazasının yapıldığı yerin yakındaki Cumhuriyet Caddesi ile Papatya ve Meltem Sokaklar polis tarafından tedbir amacıyla trafiğe kapatıldı.

Mahalle sakinlerinden bedensel engelli Vicdan Temiz (70), “Tekerlekli sandalyeye mahkum olduğum için kızım beni gezdirmeye çıkaracaktı. Ancak, gecikti. İyi ki de gecikmiş. Yoksa çöken yolda olacaktık" dedi.

Çökmenin zeminin yumaşak olması ve kazı çalışmasından kaynaklandığı ileri sürülürken, yıkılma tehlikesi bulunan diğer evleri kurtarmak için altlarına dolgu yapılıp, beton dökülerek önlem alınacağı bildirildi.

Temel kazı çalışmasını yapan firma yetkilisi Selman Elver, evi hasar gören ailenin zararını karşılayıp, mağdur etmeyeceklerini söyledi. Polis, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.

OU(İÖ/SSA) 'FOTOĞRAFLI)